Britanska nacionalna kancelarija za statistiku objavila je novi presjek imena koja se najčešće daju novorođenčadima u Velikoj Britaniji. Prvo mjesto na listi kod dječaka zauzima – Noa, dok je kod djevojčica šestu godinu za redom to – Olivia. Muško ime Muhammad našlo se na petom mjestu i to je navelo regionalne medije da daju svoju interpretaciju podataka. 

U jednoj od objava vezanih za ovu temu navodi se sljedeće:

Ovaj narativ datira još od 2014. Tada se takođe potegla tema imena Muhamed, u svojim varijacijama. U spornoj objavi postoje stvari koje su tačne, ali njihova interpretacija se ne može nazvati relevantnom, jer se pokušava relativizovati statistika:

Iz britanske nacionalne kancelarije za statistiku još ranije je objašnjeno da bi ovakav vid analize podataka u krajnjem bio netačan, ako je uopšte i izvodljiv:

Što se tiče popularnosti imena Muhamed, sa svim svojim varijacijama, statistika govori da je ono u top 100 u Britaniji bilo još 1924., a trend je nastavljen decenijama kasnije. Razlozi za popularnost tog imena mogu biti brojni i za to je potrebna dodatna analiza. Ono što je bitno za ovu priču, jeste da se pokušava progurati netačan narativ, koji u svojoj biti čak ima i elemente – ksenofobije.

Zbog zamjene teza, ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.