Vojna vježba iskorišćena za insinuacije o zaprašivanju

551

Teorija o zaprašivanju iz vazduha tako što avioni ispuštaju mlaz sa otrovnim materijama ima razne verzije i “dokaze” na internetu.

 U objavi na Fejsbuku se insinuira da se zaprašivanje sprovodi i sa kopna, a dokaz za to je video na kom su prikazani kamioni koji ispuštaju gusti bijreli dim.

“Ne ispuštaju ih samo avioni. Djeluju i sa kopna”, navela je jedna korisnica ove društvene mreže.

Autorka objave ne navodi izvor snimka, niti nudi dokaz za tvrdnju da kamioni zaista ispuštaju otrovne supstance.

Obrnuta pretraga skrinšota iz videa ukazuje da je izvorno objavljen na zvaničnom Ju Tjub kanalu ministarstva odbrane Ruske Federacije 27. jula 2021. godine.

Na osnovu opisa videa, jasno je da video ne prikazuje zaprašivanje opasnim materijama sa kopna, već da je u pitanju vojna vježba. Kako je navedeno, vojne trupe su primjenom dimnih zavjesa uvježbavale kako se mogu prikriti i na taj način izbjeći neprijatelje.

“Trupe, oružje, vojna oprema i vojni infrastrukturni objekti bili su u oblaku i u potpunosti su zaštićeni od vizuelnog i optičkog otkrivanja, kako sa zemlje, tako i iz vazduha. Specijalisti RHB odjeljenja naučili su da koriste različite tehnike i metode posebne tehnologije”, navodi se između ostalog u opisu videa.

Zvanično saopštenje objavljeno je i na vebsajtu Ministarstva odbrane Ruske Federacije, a u njemu se navodi da je bijelim dimom maskirano područje razmještanja trupa na površini od tri kvadratna kilometra.

Vojna terminologija prepoznaje kovanicu “instalacija dimne zavjese” koja se koristi kao jedna od različitih tehnika ratovanja.

Dakle, na osnovu navedenog zaključujemo da je video prikazan u pogrešnom kontekst, te da kao takav nije dokaz o zaprašivanju opšte populacije sa kopna.

Na našem sajtu dostupno je na desetine analiza koje opovrgavaju tvrdnje o zaprašivanju iz vazduha.

Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article