Za posjetu Memorijalnom centru u Potočarima ne traži se „potpis na genocid“

1588
genocid-srebrenica

Svake godine pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici dešava se više-manje ista stvar – kreće usijana rasprava i kampanja o tragičnom događaju koga su relevantni organi proglasili kao genocid.

Ovoga puta ta kampanja počela je tvrdnjom da će svako ko želi da posjeti Memorijalni centar u Potočarima morati da potpiše izjavu da se u Srebrenici desio genocid.

Vijest je potekla iz beogradskog lista Novosti koji je objavio:

„NOVOSTI” SAZNAJU: Potpis na “genocid” pa ulazak u Potočare“.

„U MEMORIJALNI centar Potočari uskoro će moći da uđe samo onaj ko svojeručno potpiše da se u Srebrenici dogodio genocid! Prema našim saznanjima, plan koji se uveliko razrađuje predviđa da će svaki punoletni potencijalni gost, bilo da je reč o članovima delegacije ili pojedinačnoj poseti, svojim parafom praktično potvrditi da prihvata Rezoluciju o genocidu u Srebrenici“, piše ovaj list.

Tekst koji već u naslovu, stavljanjem navodnika na riječ genocid, negira da se nešto takvo desilo u Srebrenici, prenijeli su B92, RTRS, Srna, Vesnik…

Istog dana kada je objavljena ova tvrdnja oglasio se direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić i demantovao da će se tražiti potpis na genocid za ulazak u memorijalni centar.

„U ime Organizacionog odbora ne mogu govoriti, ali ta odluka postoji nakon skandala sa posjetom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića po kojoj ljudi koji zvanično ne priznaju genocid nema potrebe da dolaze na komemoraciju. I to je javna odluka, koja je stara šest ili sedam godina i tu je riječ samo o zvanicama – rekao je Suljagić. Kada je riječ o Memorijalnom centru Srebrenica takva odluka ne postoji, kaže Suljagić. – Mi ne popisujemo naše posjetioce, ko god želi da uči i nauči je dobrodošao. Mi svakome stojimo na raspolaganju da pokažemo naše izložbe, naš rad i ono što mislimo da treba da se vidi. Naš je zadatak podizanje svijesti šta se u Srebrenici događalo od 1992. do 1995. godine, to je naš zakonski zadatak, naša misija – kazao je Suljagić za portal “Avaza”“, rekao je Suljagić za Avaz.

I naše kolege iz sarajevskog Raskrinkavanja su kontaktirale Suljagića da im pojasni da li postoje planovi da se praksa potpisivanja izjava o priznavanju genocida pri ulasku u Memorijalni centar uvede u budućnosti te da li ga je portal Novosti kontaktirao prije objave članka o navodnim planovima institucije kojom upravlja, na šta im je jasno odgovorio: „Apsolutno ne“.

„To je, osim što je i laž, istovremeno i potpuna glupost. Evropski parlament je usvojio rezoluciju o genocidu i ne vidim zašto bi bilo ko pri zdravoj pameti ponovo otvarao tu debatu“, rekao je Suljagić za Raskrinkavanje.

Zbog svega navedenog objavu Novosti ocjenjujemo kao lažnu vijest. Objave B92, RTRS i Srne ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Edit: 22.7.2022.

Portal Novi Vesnik objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article