Dezinformatorski triling: Adrenohrom, Davos, “duboka država”

1820
adrenohrom-davos

Svjetski ekonomski forum u Davosu i ove godine okupio je zvaničnike i stručnjake iz cijelog svijeta, kako bi razgovarali o novim idejama i planovima. Konkretno, teme ove godine bile su: inflacija, stagnacija, (de)globalizacija. Sigurno da jedna od tema nije bio – adrenohrom. Bar ne u Davosu. Na društvenim mrežama ovo hemijsko jedinjenje odavno je predmet pažnje.

Nedugo po završetku samita u Davosu, na Fejsbuku se pojavio post na kojem se vidi vozilo, sa stikerom zalijepljenim na zadnjem dijelu, a na kojem piše “adrenohrom”. Ispod se navodi da postoji i kućna dostava. Post prati tekst:

ADRENOCHROME NA PRODAJU U DAVOSU – DEEPSTATE SWISS

Da li je ovo vozilo zaista bilo u Davosu, teško je zaključiti. Ono što se dalo provjeriti jeste broj koji stoji na dnu stikera. Kako se navodi da se adrenohrom može nabaviti pozivom na taj broj, provjerom smo došli do zaključka da on pripada, ni manje ni više, nego krovnoj svjetskoj kući fudbala – FIFA. Sjedište FIFA je takođe u Švajcarskoj, gdje se nalazi i Davos.

Cijeli narativ oko adrenohroma već godinama je popularan među kreatorima teorija zavjere i lažnih vijesti. Za to hemijsko jedinjenje se navodi da je droga za podmlađivanje, te da se dobija od krvi mučene djece… O tome smo pisali iz više navrata.

Samim tim, i ovaj post očigledno pokušava da ukaže na to da su moćnici u Davosu imali priliku da prime dozu i to da im stigne dostavom. A, pominje se i deepstate, odnosno “duboka država”. Iako smo već pisali, kao i kolege iz Istinomera i Fake News Tragača, nije zgoreg još jednom objasniti šta je, zapravo, adrenohrom i za šta se on koristi:

Adrenohrom je hemijsko jedinjenje dobijeno oksidacijom hormona stresa – adrenalina i njegova glavna primjena u medicini je zaustavljanje krvarenja tako što prouzrokuje zgrušavanje krvi u otvorenim ranama, pošto spada u grupu antihemoragika. U laboratorijama se sintetiše uz pomoć srebro oksida koji se koristi kao oksidaciono sredstvo, navodi se u publikaciji Nacionalne biblioteke medicine, sa sjedištem u Merilendu.

S obzirom na to da nema dokaza da se u Davosu prodavao adrenohrom, da je tema o njegovom porijeklu i dalje aktuelna, kao i teza o “dubokoj državi” ova objava dobija ocjene – lažna vijest i teorija zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.


In this article