Lažna stranica kompanije Voli obećava vaučere za kupovinu 

653
voli-nagradna-igra

Društvene mreže su pogodno tlo za razne mnipulacije na koje se, nažalost, mnogi “upecaju”. Dobro je kad štete nema ili nije velika, naročito u finansijskom smislu. Jer, mnogi koriste anonimnost koju one pružaju i pokušavaju na prevaru doći do brze zarade. Ovog puta na meti je bila kompanija Voli.  

Na Fejsbuku se ovih dana pojavila stranica pod nazivom Voli Me., koja se “poslužila” vizuelnim identitetom kompanije u čijem su vlasništvu brojne trgovine u Crnoj Gori I na stranici organizovala “nagradnu igre”. U postu koji je objavljen piše:  

Za svega tri dana ispod posta je bilo više od hiljadu komentara a objava je podijelljena skoro 300 puta. Međutim, dosta i onih koji poručuju da je u pitanju prevara. U komentarima se, takođe, nalazi i link do navodnog sajta kompanije iznad kojeg piše: 

Link ostavljen u komentaru više nije u funkciji i zato je teško pretpostaviti šta je bila namjera kreatora ove stranice.  

Iz kompanije Voli nam je saopšteno da se praktično svaka dva dana susrijeću sa ovakvim situacijama. I u maju su u medijima demantovali navode: 

Originalna stranica kompanije Voli je izuzetno aktivna i broji oko 30 hiljada pratilaca. Njen naziv je jednostavno “Voli”, a korisničko ime je “Voli.Trade”.  

Na lažnoj stranici piše da je u pitanju “convenience store”, dok na originalnoj stoji “Product/service”. 

Takođe, vijesti o poklon-vaučerima za kupovinu nema ni na zvaničnom sajtu kompanije.  

Ovo nije prvi put da su velike crnogorske kompanije na meti online prevaranata. Prije dvije godine na sličan način zloupotrijebljen je brend Erste banke, kada je na lažnoj stranici objavljeno da će prvih 100 korisnika koji pošalju sms dobiti po 300 eura. Kompanija je to ekspresno demantovala. 

Zbog očiglednog širenja neistina, ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article