Misterija malezijskog leta MH370 i dalje aktuelna teorija zavjere

2372
mh370-teorija-zavjere

Nije neobično da iznenadni i dramatični događaji budu povod za brojne teorije zavjere, pogotovo kada nedostaje dovoljno čvrstih dokaza i objašnjenja o tome šta se zaista dogodilo. Tako je bilo i 2014. godine, kada je nestao malezijski avion MH370 sa 239 putnika i članova posade. Od tada se nižu razne teorije zavjere, od one da je avion oborila američka vojska, preko teorije da ga je preuzela Sjeverna Koreja, pa do najbizarnije – da je avion na Mjesecu.

Danas, više od osam godina od nestanka aviona, na Facebooku se i dalje mogu pronaći slične teorije:

“2014. godine, kada je malezijski let MH370 misteriozno nestao iznad Indijskog okeana, postojala je kompanija pod nazivom Freescale Semiconductors koja je imala 4 od 5 vlasnika patenata. Nakon nestanka, peti nosilac patenta koji je otišao sa isključivim vlasništvom nad patentom vrijednim milijardu dolara bio je niko drugi do Jacob Rothschild.”

BBC je još tada objasnio da je na MH370 bilo 20 zaposlenih pomenute američke tehnološke kompanije Freescale Semiconductor, koja pravi mikročipove za različite sektore, uključujući odbrambenu industriju. Činjenica da je 12 zaposlenih bilo iz Malezije, a 8 iz Kine dovelo je do spekulacija da oni drže važne industrijske tajne.

Iz Freescale Semiconductor su rekli da su zaposleni koji su bili na letu MH370 bili tehničko osoblje koje je putovalo u pogone kompanije na reviziju čipova. Patent na koji se teoretičari zavjere često pozivaju postoji, ali nije vojne prirode kako se navodi.

Takođe, niko od četiri osobe koje se spominju kao nosioci, odnosno suvlasnici patenta, nije bilo u avionu, jer se njihova imena ne nalaze na listi putnika. Osim toga, oni zapravo ni nijesu nosioci patenta, već pronalazači/podnosioci zahtjeva, dok je sam patent dodijeljen kompaniji Freescale Semiconductor. Pretpostavlja se da je Freescale Semiconductor njihov poslodavac, i uobičajeno je da se od inženjera koji rade u kompanijama zahtijeva da vlasništvo nad otkrićima i pronalascima prenesu svojim poslodavcima.

Takođe se ni ne podrazumijeva da, ako svi osim jednog suvlasnika patenta umru, preostali nosilac patenta dobija 100% bogatstva od patenta. Osim ako se prethodno nijesu tako dogovorili, dio patenta koji posjeduje preminuli može preći na njegove nasljednike kroz uobičajeni proces nasljeđivanja.

Na kraju, iako je ime Rothschild okidač za teorije zavjere, ipak je netačno da Jacob Rothschild posjeduje Freescale Semiconductor. Nasupot toj tvrdnji, Freescale je javno preduzeće čije akcije djelimično posjduju 152 različita akcionara. Kompanija Blackstone Group, u čijem je Međunarodnom savjetodavnom odboru Jacob Rothschild, jedna je od najvećih od vlasnika akcija, sa više od 196 miliona akcija, ali i Carlile Group i TPG Group Holdings imaju skoro jednak broj akcija kao i Blackstone Group.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article