Zelenski nije potpisao dekret o pripajanju ruskih teritorija

226

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija izmijenjene karte Ukrajine, uz tvrdnju da je predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski zatražio pripajanje pojedinih ruskih teritorija.  

“Zelenski: Tražimo pripajanje Kurske, Belgorodske, Rostovske i Voronješke oblasti Ukrajini”, piše u objavi. 

Slična tvrdnja plasirana je i na stranom govornom području, uz navode da je Zelenski potpisao dekret koji predviđa pripajanje ruskih teritorija Ukrajini, a te objave praćene su i printscreen fotografijom koja prikazuje početnu stranu dekreta.  

Gruzijski fakt-čeking portal Myth Detector se bavio ovom temom, ukazujući na manipulativno interpretiranje dokumenta koji je predsjednik Ukrajine potpisao.   

Naime, tačno je da je Zelenski 22 januara potpisao dekret koji ima za cilj očuvanje nacionalnog identiteta etničkih Ukrajinaca koji žive na teritoriji Rusije. 

Dekret je objavljen na veb sajtu predsjednika Ukrajine 22. januara, dostupna je i verzija dokumenta na engleskom jeziku, ali u tom dokumentu se ni u jednom dijelu ne pominje pripajanje ruskih teritorija Ukrajini. 

“Imajući u vidu da je Rusija tokom vjekova sistematski sprovodila i nastavlja da sprovodi aktivnosti usmjerene na uništavanje nacionalnog identiteta, potiskivanje Ukrajinaca, kršenje njihovih prava i sloboda, uključujući istorijski naseljene teritorije poput Kubani, Starodubščine, Sjeverne i Istočne Slobodžanske oblasti unutar modernih granica Krasnodarske oblasti, Belgorodske, Brjanske, Voronješke, Kurske i Rostovske regije Ruske Federacije (…) vodeći se odredbama Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, Evropske povelje o regionalnim ili jezicima manjina, Deklaracija o pravima pripadnika nacionalnih ili etničkih, vjerskih i jezičkih manjina, 

u skladu s članom 12, stavom 3, prvog dijela člana 106 Ustava Ukrajine, donosim ukaz kojim: 

Vladi Ukrajine nalažem da, uz angažovanje međunarodnih eksperata, predstavnika Svjetskog kongresa Ukrajinaca, naučne zajednice, javnosti, izradi i predstavi na razmatranje Savjetu nacionalne bezbjednosti i odbrane Ukrajine akcioni plan za očuvanje nacionalnog identiteta Ukrajinaca u Ruskoj Federaciji, uključujući istorijski naseljene teritorije”, navodi se u dekretu. 

Pomenuti akcioni plan predviđa “mjere obnove i očuvanja istorijskog sjećanje na zločine počinjene nad Ukrajincima koji žive na teritoriji Rusije” kroz distribuiranje materijala o istoriji Ukrajine, zatim “borbu protiv dezinformacija i propagande o Ukrajincima koji žive u Rusiji i drugim nacijama koje je Rusija pokorila”.   

Newsweek je u tekstu pojasnio da je cilj uredbe zapravo očuvanje nacionalnog identiteta etničkih Ukrajinaca koji žive na teritoriji Rusije, o čemu su izvijestili i ruska novinska agencija TASS, francuski Le Monde, Kyiv Idependent. 

Objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article