Lažne tvrdnje o maskama, testovima, vakcini za koronu…

2107

Iako su stručnjaci za javno zdravlje i brojne organizacije za provjeru činjenica demistifikovali brojne lažne informacije o koronavirusu koje se odnose na maske, upotrebu testova za otkrivanje ovog virusa i vakcine teoretičari zavjere ne posustaju sa širenjem neutemeljenih tvrdnji o aktuelnom zdravstvenom problemu putem društvenih mreža.

Video koji je podijeljen na Fejsbuku, koji je snimljen u Irskoj, u jednom minutu  obuhvatio je više neistinitih tvrdnji o koronavirusu koje su da sada bezbroj puta raskrinkane.

U video poruci koja je prikazana na elektronskom bilbordu pored jedne benzinske pumpe se navodi:

“Maske šire bakcile. Skini masku. Testovi na kovid su prevara, 95 odsto na kovid su lažno pozitivni. Netestirana kovid vakcina ima ozbiljne nuspojave. Krizni štab ne zanima tvoje zdravlje. Kovid je psihološka operacija za rušenje ekonomskog sistema. Eksperimentalna vakcina krši Nirnberške kodekse. Mediji su virus. Mediji štite vip kriminalce koji zlostavljaju djecu. Najbolji naučnici odbijaju vakcinisati svoju djecu.”

Kolege iz AFP-a koje su analizirale ovaj video došle su do informacija da je on snimljen na benzinskoj pumpi Maksol u naselju Templeog u južnom Dablinu.

 “Koristeći Gugl mape locirali smo benzinsku pumpu Maksol i potvrdili da je to ista lokacija kao ona prikazana u videu.  Video je objavljen u tvitu 16. januara, 2021. godine” navodi AFP u analizi

Video sadrži više tvrdnji od kojih su neke neistinite što se konkretnim činjenicama može dokazati, dok neke od njih spadaju u teorije zavjere i ničim se ne mogu potkrijepiti.

Maske nijesu štetne

Prva neistinita tvrdnja je da maske šire bacile, što negatori pandemije koronavirusa  od njene pojave u kontinuitetu ponavljaju.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objasnio je da je maska jedan od tri najvažnija načina  za usporavanje virusa i da se njenim nošenjem štitimo od širenja COVID-19.

“Svako od dvije i više godina treba da nosi maske u javnosti. Maske treba nositi, uz držanje na razdaljini najmanje dva metra, posebno u prisustvu ljudi koji ne žive sa vama” preporuka je CDC-a.

I Svjetska zdravstvena organizacija je (SZO) propisala nošenje maski kao jedan od važnih elemenata za sprečavanje širenja koronavirusa o čemu smo pisali ranije.

Ranije smo raskrinkavali i slične teorije, da maske šire viruse, bakterije, gljivice i parazite.

Da nema dokaza da nošenje maski šteti zdravlju utvrdili su i svjetski portali za provjeru činjenica.

Testovi nijesu prevara

Druga lažna poruka na bilbordu je da su testovi na kovid prevara i da su 95 odsto testiranih? na kovid lažno pozitivni.

Brojni naučni članci govore o tome da testovi imaju veoma važnu ulogu kada želimo da znamo da li imamo ili nemamo virus.

U članku “Koji test je najbolji za COVID-19” koji je dostupan na Harvardovom portalu o medicini objašnjeno je da za otkrivanje koronavirusa postoje molekularni i antigenski testovi.

U tekstu je objašnjeno da u molekularne  testove spadaju PCR test, testovi virusne RNK testovi nukleinske kiseline koji traže genetski materijal koji potiče od samog virusa, da antigenski testovi ukazuju na trenutno  postojanje virusa u organizmu, dok testovi na  antitijela pokazuju da smo imali virus u prošlosti.

Ranije smo pisali da je profesor medicine na Harvardu Robert Šmerling objasnio da PCR testovi imaju svoja ograničenja, ali da su najpouzdaniji od postojećih načina testiranja s obzirom na činjenicu da je u pitanju virus koji je nedavno identifikovan.

Vakcina ne izaziva ozbiljne nuspojave

Treća netačna tvrdnja u tekstu je da netestirana kovid vakcina ima ozbiljne nuspojave.

Vakcinacija protiv COVID-19 je u toku, a do danas je 11 vakcina odobreno bar u jednoj od zemalja, dok je za sada 79 kandidata za vakcinu koje su trenutno u nekoj od faza ispitivanja.

Na značaj vakcina ukazuje Svjetska zdravstvena organizacija.

“Vakcinacija je jedan od najboljih načina za sprečavanje bolesti. Procjenjuje se da vakcine svake godine spasu između dva i tri miliona života. Zajedno sa vladama, proizvođačima vakcina, naučnicima i medicinskim stručnjacima, program SZO o bezbjednosti vakcina neprestano pomaže u praćenju bezbjednosti vakcina. Ovo pomaže da se osigura da su vakcine bezbjedne za vas i vašu porodicu” ističe SZO.

I američki CDC ukazuje na značaj vakcina.

“Vakcinacija protiv će vam pomoći da se zaštitite od COVID-19. Možete imati neke neželjene efekte, koji su uobičajeni znaci da vaše tijelo gradi zaštitu. Ovi neželjeni efekti mogu uticati na vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, ali bi trebalo da nestanu za nekoliko dana.”

Česti neželjeni efekt su bol i otok ruke gdje je primljena vakcina. U tijelu mogu biti groznica, jeza, umor i glavobolja.

“Neželjeni efekti mogu da se osjećaju poput gripa i čak utiču na vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, ali bi trebalo da nestanu za nekoliko dana.” objašnjava američki CDC.

O  neutemeljenim tvrdnjama u vezi vakcina protiv COVID-19 pisali smo i ranije.

Bez dokaza o moćnicima koji kovidom ruše ekonomiju svijeta

“Kovid je psihološka operacija za rušenje ekonomskog sistema”

..tvrdnja je u video snimku  koja spada u teorije zavjere o tome da svjetski moćnici stoje iza ove bolesti  sa namjerama da se unište svjetske ekonomije. Ova tvrdnja iznijeta je proizvoljno i bez ikakvog dokaza. Od izbijanja pandemije do danas nije se pojavila nijedna činjenica kojom bi se ova tvrdnja dokazala, o čemu smo već pisali.

Video snimak donosi i tvrdnju da je eksperimentalna vakcina u suprotnosti sa Nirnberškim kodeksom, a da to nije tačno dokazale su kolege iz Factcheck-a.

U njihovom tekstu se, između ostalog, objašnjava da se Nirnberški kodeks tiče tretmana ljudskih subjekata u medicinskim eksperimentima, te da ne govori ništa o upotrebu testiranih i odobrenih vakcina.

Za tvrdnju u video objavi da su najbolji naučnici odbili vakcinisati svoju djecu nema relevantnih dostupnih dokaza ko su ti naučnici.

Ova objava, puna netačnih i neprovjerenih tvrdnji dobija  ocjenu teorija zavjere. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere