Novi krug neistine: Fotografija slavlja iz Pariza opet predstavljena kao protest

2782

U jeku protesta u Evropi među dezinformatorima se pojavio novi trend – izmišljanje protesta, odnosno recikliranje starih fotografija, i onih sa masovnih skupova uz tvrdnje da se radi o protestima protiv vakcinacije.

Nedavno smo raskrinkali tvrdnje da je fotografija sa šampionske proslave u Parizu zapravo fotografija protesta, kao i slične tvrdnje za proslavu iz Buenos Ajresa, gdje su Argentinci slavili osvajanje Kopa Amerike.

Da dezinformisanje baš i nije kreativan posao, već posao ponavljanja sličnih neistina pokazuje nam to što se na Fejsbuku ovakve tvrdnje redovno pojavljuju.

I ovoga puta je podijeljena fotografija masovnog skupa uz konstataciju i pitanje:

„Protest u Parizu Zapitajte se zašto ovog nema u našim medijima?“.

Odgovor je prost – ovoga u našim medijima nema jer nije fotografija sa protesta u Parizu. U pitanju je fotografija, pogađate, sa proslave titule svjetskog šampiona koju su mediji objavljivali 2018. godine, kada su Pol Pogba, Kilijan Mbape, Antoan Grizman i ostali u Francusku donijeli „boginju fudbala“ kako se zove trofej namijenjen prvaku svijeta.

S obzirom da nije u pitanju fotografija sa protesta, već sa slavlja titule, ovu objavu ocijenili smo kao recikLažu i manipulaciju činjenicama.

 Ocjenu Reciklaža dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja, dok je “manipulacija činjenicama” dodijeljena objavi u kojoj se koriste poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.