Lažni citat Mela Gibsona: Glumac nije pričao o krvi djece u Holivudu

1431

Holivudski glumci vječita su inspiracija za kreiranje lažnih vijesti.

Portal BalkansPress objavio je da je legendarni glumac Mel Gibson izjavio, da je dječija krv toliko popularna da praktično funkcioniše kao posebna valuta.  Isti medij tvrdi da je zbog tog otkrića Gibson završio na crnoj listi svjetskih moćnika.

U tekstu pod naslovom Mel Gibson šokirao svet: Holivud je bolestan, vladari iz senke su monstrumi! Piju krv I jedu meso beba! piše i da je  svim vladarima iz sjenke zajednički imenitelj pedofilija, te da je njihova najveća baza slavni Holivud, koji, navodno, nije onakav kakvim ga ljudi zamišljaju.

Balkans Press, Gibsona vidi kao hrišćanina i porodičnog čovjeka, koji je, ističu, jedan od rijetkih, “koji je sasuo javnosti užasnu istinu u lice” :

U članku stoji i da  glumac tvrdi da „oni jedu njihovo meso, te da ako dijete pati tijelom i dušom prije smrti, to njima daje dodatnu životnu energiju“.

Pomenuti portal ocjenjuje i da je vladarima iz sjenke važno da se pedofilija legalizuje,  kao što je to u međuvremenu učinjeno sa homoseksualizmom, koji je, napominju, ranije tretiran kao ozbiljna mentalna bolest.

Međutim razne teoretičare zavjere, koji koriste i najmanju priliku da uzburkaju javnost, moramo razočarati, jer je citat koji se pripisuje poznatom glumcu izmišljen.

Da je u pitanju laž koja je vjerovatno nastala od članka , objavljenog na NewsPunch.com, a ranije na „Your News Vire“ otkrili su faktčekeri Rojtersa. On je obrisan, ali se mogu naći arhivirane verzije.

U članku se tvrdi da je Gibson gostima u zelenoj sobi, nakon što se pojavio u emisiji Graham Norton govorio o „pravoj prirodi holivudskih elita“.

Uzimajući u obzir popularnost pomenutog glumca, logično bi da je tako nešto rekao pred gomilom ljudi, završio na naslovnici najpoznatijih svjetskih medija. Međutim, Google pretraga citata prikazuje samo postove na društvenim mrežama, blogove i mim stranice.

Originalni članak, uključujući citat, napisao je izvjesni Bakter Dmitri,  što je mogući pseudonim za autora koji je kritikovan zbog pisanja lažnih vijesti. Veb lokacija YourNewsVire je takođe kritikovana zbog proizvodnje netačnog sadržaja. Dmitrij je i dalje čest saradnik časopisa NewsPunch.

Članak je kopiran ili malo izmjenjen i objavljen na drugim veb stranicama i blogovima, što ga je učinilo viralnim.

I na kraju ono što je najbitnije. PR Mel Gibsona u zvaničnom mejlu poslatom Rojtersu, tvrdi da su objave koje su pripisane poznatom glumcu 100 posto lažne.

Ovoj objavi dajemo ocjenu Lažna vijest.  Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.