Klasično obezbjeđivanje skupa: Francuska policija ne protestuje zbog „korona pasoša“

1185

Francusku trenutno potresa niz protesta protiv zdravstvenih mjera koje su uvele tamošnje vlasti, što predstavlja odličnu podlogu za teoretičare zavjere da na društvenim mrežama šire neistine.

Meta neistina najčešće je policija, koja se pokušava predstaviti kao dio protesta, i to ne kao faktor koji obezbjeđuje proteste već kao podrška demonstrantima.

Lažne tvrdnje da je policija u Francuskoj protestovala protiv zdravstvenih mjera razobličili smo u više navrata, kada se tvrdilo da su se pridružili protestima kada su aplazom pozdravili zdravstvene radnike koji su demonstrirali i kada su poliajci protestovali jer im je zabranjen jedan od zahvata koji su koristili pri hapšenju a tvrdilo se da protestuju protiv mjera.

Slične tvrdnje o protestima policije protiv zdravstvenih mjera opet se šire društvenim mrežama.

Ne, policija u Francuskoj ne protestuje danima, već upravo suprotno – obezbjeđuje skupove. Tvrdnje da policija protestuje nisu krenule sa našeg govornog područja.

Tvitovi sa sličnim snimcima policije koja ide ispred i sa strane pod punom opremom kolone demonstranata dijelili su se na italijanskom, engleskom i drugim jezicima.

Ipak, iz francuske policije su objasnili da je u pitanju klasična tehnika obezbjeđivanja protesta.

Frederik La Luet, predsjednik Asocijacije francuskih žandarma, koji obezbjeđuju proteste, objasnio je AFP-u da žandarmima nije dozvoljeno da protestuju čak i kada nose civilnu garderobu.

„Kontrola na čelu kolone najčešće služi tome da gomila ne ode bilo gdje, da prati rutu. Često se susrećemo sa nenajavljenim protestima bez određene rute“, pojašnjava dalje La Luet.

Zbog činjenice da policajci upravljaju skupom, odnosno obezbjeđuju ga, a netačne tvrdnje da protestuju, ovu objavu ocijenilismo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.