Činjenicu da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila da nove sojeve korone imenuje po slovima grčkog alfabeta, dežurni teoretičari zavjere iskoristili su da plasiraju nove tvrdnje koje podupiru njihove dobro poznate stavove.

Jedna od najnovijih teorija je  „kalendar sojeva“, koji je podijeljen na fejsbuk profilu Saše Borojevića a koji navodno predstavlja dio skrivene agende koji ukazuje na dalji razvoj toka pandemije uključujući pojavu novih sojeva.

„Kalendar sojeva, evo da imate i da me više ne pitate da li će se ovo sve uskoro završiti! Sreća pa grčki alfabet nema 7.000 znakova kao kinesko pismo“, navodi se u opisu fotografije.

Na slici se pored kalendara sa datumima koji označavaju vrijeme pojave novih sojeva, nalaze i logo oznake Svjetskog ekonomskog foruma, Instituta Džons Hopkins i Svjetske zdravstvene organizacije.

Međutim, pretragom njihovih zvaničnih sajtova ne nalazimo ništa što bi ukazalo da oni stoje iza sumnjivog kalendara sojeva kovida.

Treba napomenuti i da niko od relevantnih svjetskih medija do sada nije ukazao na postojanje nečega sličnom ovome kalendaru.

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da podijeljena fotografija tabele sa sojevima ukazuje na to da je Delta soj koronavirusa „lansiran“ u junu 2021. godine.

Ipak, za tu varijantu kovida, o kojoj se danas mnogo priča, čuli smo dosta ranije. Naime, on se u Indiji pojavio još u oktobru 2020. godine, što pokazuju podaci na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U tabeli je između ostalog istaknuto da će u januaru 2022. godine doći do pojave novog lambda soja kovida, međutim taj soj je već svrstan u red onih koje SZO posmatra i prati nakon što se on počeo širiti prije par mjeseci u Latinskoj Americi.

SZO je takođe detektovala još neke od varijanti iz kalendara, poput Iote i kappe, a koje bi navodno tek trebale da se pojave.

Uzimajući u obzir sve činjenice, zaključujemo da „kalendar sojeva“  do sada nije pomenula nijedna relevantna zdravstvena ili naučna organizacija u svijetu.

Takođe imamo priliku da vidimo da su neki od sojeva koji su senzacionalno najavljeni, zapravo već prisutni i evidentirani od strane SZO.

Zbog svega toga, objavu sa fejsbuka označavamo kao teoriju zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.