Perović nije rekla da su za razliku od Srba Crnogorci čisti, te da imaju sve zube

702

U okolnostima pojačanih tenzija u društvu, naglašenih emocija i izmijenjene atmosfere, kakva je nedavno bila situacija povodom dešavanja na Cetinju, uloga medija je od presudnog značaja.

Međutim, pojedini mediji vodeći se različitim interesima i ciljevima izvještavaju na neprofesionalan i senzacionalistički način, kršeći sve novinarske kodekse.

Ova izjava pripisana je crnogorskoj rediteljki Mariji Perović koja je 9. septembra gostovala u jutarnjem programu Televizije Crne Gore u rubrici prelistavanje štampe, a komentarisala je dešavanja u vezi sa ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

U pitanju je izmišljena izjava, jer rediteljka ni u jednom trenutku nije izgovorila riječi koje joj se pripisuju u naslovnoj konstrukciji ovog članka.

To potvrđuje i sam citat unutar članka u kojem rediteljka, upitana da prokomentariše najavljeni popis u Crnoj Gori, kaže da bi voljela da “nas manje bude pametnih, mudrih, hrabrih, dobrih, civilizovanih, pismenih, čistih, sa svim zubima…”.

Dakle, jasno je da ona u ovom dijelu izjave, a ni tokom cijelog gostovanja, nije rekla da su za razliku od Srba, Crnogorci čisti i da imaju sve zube.

Njena izjava jasnija je i ukoliko se sagleda u okviru konteksta o kojem je govorila, a koji je neophodno poslušati  kako bi je pravilno protumačili. (Snimak gostovanja dostupan je ovdje, Perović o popisu govori od 16-og minuta).

Zbog krivotvorenja originalne izjave rediteljke Perović, koja joj je pripisana u naslovnoj konstrukciji teksta, iako ona ništa slično nije rekla, što je nedvosmisleno potvrđeno snimkom gostovanja, ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.

 Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.