Helikopter sa Porfirijem i Joanikijem nije crtao srce na nebu iznad Cetinja

1371

Prošlonedjeljna dešavanja na Cetinju kada je ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ostala su upamćena po mnogo čemu.

Ono što je između ostalog bilo upečatljivo, jeste i način na koji su crkveni velikodostojnici transportovani iz Podgorice do Cetinja. Naime, oni su helikopterom vojske Crne Gore u pratnji pripadnika specijalnih službi dovedeni do Cetinjskog manastira gdje je kasnije obavljena ceremonija ustoličenja.

Takav postupak izazvao je oprečne reakcije crnogorske javnosti. Dok su jedni negodovali, drugi su ga sa oduševljenjem prihvatili.

U zanosu oduševljenja pojedini korisnici društvenih mreža ali i portali, objavili su vijest o tome kako je helikopter koji je prevozio Joanikija i Porfirija formirao na nebu znak u obliku srca.

Iako je u naslovu navedeno da je kontrola leta ta koja je objavila rutu letjenja helikoptera, Alo se u tekstu poziva na fejsbuk objavu jednog korisnika koji je podijelio fotografiju koja navodno ukazuje na to da je helikopter iznad Cetinja letio tako da je formirao oblik srca.

Ideja za ovakvu objavu gotovo sigurno je potekla od događaja iz decembra 2020. godine, kada je pilot Montenegro Airlines-a na poslednjem letu te kompanije iscrtao srce na nebu.

Ipak, ova dva slučaja značajno se razlikuju, iz razloga što za let u obliku srca koje je napravio avion Montenegro Airlines-a postoji konkretan dokaz.

Sa druge strane, iako autor objave tvrdi da je kontrola leta objavila rutu letnjenja helikoptera iznad Cetinja, to nije tačno.

Naime, na zvaničnom sajtu kontrole letjenja Srbije i Crne Gore – SMATSA ( Serbia and Montenegro Air Traffic Services Agency) nisu objavljeni nikakvi podaci koji se tiču rute leta helikoptera iznad Cetinja.

Podsjećanja radi, SMATSA je državna Agencija koja pruža usluge kontrole letjenja u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore.

Ruta letjenja helikoptera iznad Cetinja nije objavljena ni na jednoj od zvaničnih fejsbuk stranica SMATSA-e, pa ostaje nejasno kako je fotografija sa fejsbuka, koja djeluje kao da je napravljena u običnom foto-editoru, pripisana toj agenciji.

Uzimajući u obzir delikatnost bezbjednosne situacije koja je prethodila ustoličenju i letu helikoptera koji je prevozio Joanikija i Porfirija, teško je očekivati da je neko pokušao da leti tako da formira oblik srca.

U prilog tome govori i provjera na sajtu Flightradar24, koja za razliku od slučaja sa letom Montenegro Airlines-a, nije rezultirala pronalaskom rute letjenja u obliku srca.

Imajući u vidu činjenicu da je fotografija navodnog srca koje je na nebu formirao helikopter vojske Crne Gore koji je prevozio sveštenstvo SPC, objavljena samo na jednom privatnom profilu na fejsbuku, a ne na sajtu kontrole letjenja niti na bilo kojoj drugoj relevantnoj adresi, post sa fejsbuka, u kojem stoji slika, koju je vjerovatno kreirao sam autor, ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objavu portala Alo.rs, koja je prenijela spornu tvrdnju, označavamo kao prenošenje lažne vijesti.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.