Lažni natpis na ulazu njemačke bolnice

1884

Negatori pandemije koronavirusa i antivakseri ne prezaju ni od čega kako bi reklamirali svoje stavove, pa su tako otišli korak dalje i vakcinaciju protiv ove bolesti su doveli u vezu sa dešavanjima iz Drugog svjetskog rata u ozloglašenom koncentracionom logoru Aušvic koji je služio za masovno uništavanje stanovništva.

U Fejsbuk objavi, podijeljenoj 290 puta, nalaze se dvije fotografije od kojih jedna prikazuje Aušvic poznat po tome da je na ulazu imao tablu sa natpisom „rad oslobađa“, dok je na drugoj fotografiji prikazana bolnica iznad čijeg ulaza navodno piše da „vakcinacija oslobađa“. Na fotografiji koja se povezuje sa Aušvicom se navodi 1933. godina, a na drugom djelu gdje se vidi  bolnica godina je 2021.

Ovu fejsbuk objavu prati i komentar:

„Rad oslobađa, vakcinacija oslobađa, istorija se ponavlja. Interesne grupe koje su stale iza nacista, danas stoje iza globalističkih organizacija i EU vladara“.

Tvrdnja da interesna grupa koja je stajala iza nacista danas stoji iza globalističkih organizacija i EU vladara je neutemeljena i ničim se ne može dokazati.

Fotografija o natpisu iznad ulaza u bolnicu nije autentična, već je riječ o montaži što su dokazale kolege iz italijanskog Fakta.news.

Oni su utvrdili da je za montažu  „pozajmljena“ fotografija bolnice  „DRK-Krankenhaus“ u njemačkom gradu Ratzeburgu i koja iznad ulaznih vrata ima natpis „ulaz“, a ne bilo kakve poruke koje bi asocirale na nacistički period iz Drugog svjetskog rata.

Parola kojom se pravi poređenje ozloglašenog Aušvica sa pandemijom koronavirusa i vakcinacijom potekla je sa njemačkog govornog područja i brzo se proširila drugim djelovima Evrope uključujući i region.

Prema pisanju njemačkih medija policija je sredinom decembra prošle godine u tamošnjem gradu Obervatu istraživala ko je okačio parolu „vakcinacija oslobađa“ iznad jednog nadvožnjaka ali i da je jedna od bolnica otpustila medicinsku sestru koja je na svom fejsbuk profilu postavila fotografiju u vezi sa koncentracionim logorom.

O fotografiji koja je fotomontaža pisao je i austrijski portal Mimikama.

Pošto na ulazu u njemačku bolnicu ne stoji natpis “vakcinacija oslobađa” ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article