Maske se ne nose da bi se smanjila emisija ugljen-dioksida, već zbog suzbijanja pandemije

1101

Bil Gejts, američki preduzetnik i filantrop, prilikom promocije svoje nove knjige koja se bavi klimatskim promjenama, apelovao je na imućnije zemlje da se prebace na vještačko, sintetički dobijeno meso kako bi spasile planetu od gasova sa efektom staklene bašte.

Korisnici Fejsbuka su odmah našli kopču sa koronavirusom, i eskpresno ustanovili da je riječ o još jednoj teoriji  zavjere.

Međutim, ljudi ne nose maske da ne bi emitovali ugljen-dioksid, već zato što se čitav svijet od marta prošle godine bori sa pandemijom kojoj se i dalje ne nazire kraj.

O netačnim tvrdnjama vezanim za maske, Raskrinkavanje je pisalo u više navrata.

Takođe, osnivač Majkrosofta  nigdje nije naveo da bi se valjalo riješiti životinja, već je promovišući svoju knjigu,  rekao da se prema njegovom mišljenju, nivo metana može smanjiti, ako pojedine zemlje počnu da konzumiraju  sintetičku govedinu.

Metan je gas koji se smatra jednim od ključnih uzročnika globalnog zagrijevanja, a između ostalog proizvode ga preživari, osobito goveda, u procesu varenja.

Gates je investirao u brojne kompanije koje rade na proizvodnji zamjena za meso koristeći biljne sastojke i, u nekim slučajevima, laboratorijsku tehnologiju.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju. Dezinformacija Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija

In this article