Lažni plakat o “biološkom oružju koje se prima u rame” 

468

Pandemija koronavirusa i vakcinacija nastavljaju da budu na vrhu ljestvice dezinformacija i pored brojnih naučnih studija, preporuka stručnjaka itd. Pojedinci na društvenim mrežama i dalje su “kivni” na vlasti, farmakološke kuće i koga sve ne. Zbog toga, čini se, nije im mrsko da se služe narativima, koje je veoma lako provjeriti. A, izgleda da im nije teško ni da “iz naftalina” vade stare priče, koje su se po svjetskim kanalima vrtjele i godinama unazad. 

Ovog puta informacija nam, navodno, stiže iz Irske. U postu na Fejsbuku objavljena je fotografija/plakat sa upozorenjem, na kojoj se između ostalog navodi:  

Iznenadna smrt – jedna od tipičnih nuspojava C-19 cjepiva. Da ne kažu oni koji vjeruju “struci” nismo znali 

(Na fotografiji je plakat upozorenja Irskog ministarstva zdravlja cjepišama prije nego li razdragano prime biološko oružje u rame). 

Kako je teško za povjerovati da bi irsko ministarstvo zdravlja objavilo ovakvo upozorenje, prste su zagrijali svjetski fekt-čekeri i mediji. Mnogi od njih kontaktirali su predstavnike pomenutog ministarstva, iz kojeg je dobijen odgovor:  

“Ovo nije poster ministarstva, niti je informacija na njemu odobrena od strane ministarstva.” 

Pritom, na sajtu irskog ministarstva, “iznenadna smrt” se ne navodi kao jedna od nus-pojava vakcine protiv koronavirusa.  

Sporna objava objavljena je na našem govornom području početkom maja ove godine, dok se u analizama ostalih kolega mahom javila početkom godine. A, u jednom slučaju čak i u oktobru 2021.  

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article