Na internetu ovih dana lako je Rusiju smjestiti u Poljsku, Poljsku u Rusiju, isjeći dio videa i ljude dovesti u zabludu bilo koje vrste. Baš takav jedan slučaj dolazi nam, ne iz Rusije kako se to tvrdi na Fejsbuku, već iz Poljske. Ono što se pokušava predstaviti kao čudan fenomen je u stvari izuzetno lako objašnjiva pojava.  

Na jednoj od stranica na Fejsbuku pojavio se video, na kojem se vidi nešto nalik mojsijevskom razdvajanju Crvenog mora, samo na nebu: površina pokrivena maglom, u sred koje se otvorilo plavetnilo. Autor ovog posta tome je dodao:

 
Rusija 
Geo inženjering.

U pitanju nije nikakva vrsta geo-inženjeringa, već prolazak najvećeg aviona na svijetu, koji se odigrao u Poljskoj. Dakle, ne u Rusiji, kako se navodi u spornom postu.  

O ovom događaju pisali su i svjetski mediji, kao što je Independent, koji je dao naslov: 

Pogledajte kako najveći avion na svijetu “reže” kroz maglu 

U tekstu se navodi:  

“Avioni koji slijeću kroz gustu maglu uvijek nam izgledaju čudesno, ali ovaj video snimak najvećeg teretnog aviona na svijetu koji provlači jasnu crtu plavog neba kroz izmaglicu je stvar ljepote. An-225 Mriya kompanije Antonov Airlines – teretni avion sovjetskog dizajna – sletio je u nedjelju na poljski aerodrom Žešov. Stotine posmatrača izašlo je na ograde ispred aerodroma kako bi snimili i fotografisali veličanstveni avion koji se konačno približava. Behemot se može čuti kako se približava, ali nije vidljiv sve dok se ne približi izuzetno blizu piste, probijajući se kroz maglu i raščišćavajući „put“ plavog neba dok se spušta.” 

Slijetanje masivnog Antonova dogodilo se početkom januara.  

Do teksta sa Independent-a i razbijanja teorije iz sporne objave došli smo lako, obrnutom pretragom. Na videu na Fejsbuku vidi se i jedan bilbord, na kojem se može pročitati “zatrudniamy”, što je poljski za “zapošljavamo”, što je bio jedan od koraka ka razbijanju teorije da se radi o Rusiji, kamoli geo-inženjeringu.  

Sporna objava dobija ocjene – dezinformacija i teorija zavjere.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article