Dječak je izbačen iz škole u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zato što je nosio majicu sa natpisom da postoje samo dva pola – vijest je koja će sasvim sigurno rasplamsati narativ usmjeren protiv bilo kakvih rodnih i polnih različitosti. 

Na Fejsbuku je više korisnika podijelilo video (ovdje i ovdje) koji prikazuje dječaka koji čita izjavu o ovom događaju, a izvor je Telegram kanal koji je i ranije bio predmet analiza fakt-čeking zajednice. 

“Izbacen iz škole “jer čini ljude nesigurnim, noseći majicu,’postoje samo dva pola’. Mali je rekao istinu”, napisao je jedan korisnik Fejsbuka u komentaru objave. 

Liam Morison je dvanaestogodišnji dječak koji se pojavljuje u videu i koji je 21. marta došao u školu noseći majicu sa natpisom “Postoje samo dva pola”.  

Školski zvaničnici su ga izveli iz fiskulturne sale, kako je objasnio dječak, kako bi mu saopštili da se pojedinci žale zbog natpisa na njegovoj majici, jer osjećaju da ih ugrožava i da nisu bezbjedni. 

Morisona je saslušao školski savjet 13. aprila povodom ove situacije, a video koji se dijeli na društvenim mrežama je upravo isječak sa tog zasijedanja. (18:48) 

“Tog dana nisam otišao u školu kako bih uvrijedio osjećanja ili izazivao nevolje. Ali školski zvaničnici su mi rekli da moja košulja targetira zaštićeno odjeljenje. Ko je to zaštićeno odjeljenje? Da li su njihova osjećanja važnija od mojih prava. Ne žalim se kada vidim zastave ponosa i postere različitosti okačene po školi. Znate li zašto? Zato što i drugi imaju pravo na svoja uvjerenja kao i ja”, rekao je dječak članovima školskog savjeta. 

Govoreći o danu kada je došao u školu sa spornim natpisom, dječak je kazao da su mu predstavnici škole saopštili da je potrebno da promijeni majicu prije nego što se vrati u salu.  

„Rekli su mi da nisam u nevolji, ali sam se sigurno osjećao kao da jesam. Rečeno mi je da moram da skinem majicu prije nego što se vratim na čas. Kada sam im lijepo rekao da to ne želim, pozvali su mog oca. Srećom, moj tata je, podržavajući moje odluke, došao po mene”, kazao je dječak. 

Prema Kodeksu za studente i roditelje (strana 44.) koji škola koju dječak pohađa objavljuje svake školske godine, u sekciji posvećenoj pravilima oblačenja se ističe: 

“Odjeća ne smije da ističe, podrazumijeva ili prikazuje govor mržnje ili ilustracije koje targetiraju određene grupe, a koje su zasnovane na rasi, etničkoj pripadnosti, rodu, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu, vjerskoj pripadnosti ili bilo kojoj drugoj klasifikaciji”. 

Školski zvaničnici su postupili u skladu sa Kodeksom i pozvali dječakove roditelje. Takođe, u ovom dokumentu je navedeno da, ukoliko učenici ponovo prekrše pravila oblačenja, to će rezultirati disciplinskim mjerama. 

Jasno je da svaki pojedinac ima pravo na uvjerenja, kakva god ona bila, međutim uprava škole je zauzela jasan stav – narativ koji Liam Morison podržava, da postoje samo dva pola, ne može zastupati u školi i na način na koji je to uradio, noseći majicu sa spornim natpisom.  

Dakle, dječak nije izbačen, već udaljen sa časa. Činjenica je da uprava škole teži rasterećenoj atmosferi među učenicima, koja je lišena diskriminacije po bilo kojoj osnovi, a pravila oblačenja su samo jedna od mjera. 

Objave na Fejsbuku ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article