Širenje teorija zavjere o 5G mreži i ugrađivanju čipova ne jenjava

2207

Iako su se teorije zavjere na temu koronavirusa pojavile gotovo u isto vrijeme kad i prvi slučajevi zaraze, dezinformacije na ovu temu nastavljaju da se šire velikom brzinom, i to ne samo u medijima, već i društvenim mrežama i u vidu cirkularnih poruka na platformama za komunikaciju.

U Facebook objavama i putem Vibera širi se poruka na temu povezanosti 5G mreže i koronavirusa, građani se „upozoravaju“ na čipovanje i povezanost čipova sa 5G antenama, kao i da će „satanisti“, nakon što obaveznom vakcinacijom ljudima ugrade čipove u tijelo, moći da kontrolišu ljudska osjećanja slanjem elektromagnetnih talasa…

„ Oni su rešili da krenu u totalnu ofanzivu kako bi potpuno zavladali svetom. Svesni su da je glavno oružje u pokoravanju sveta 5G mreža prilično proširena i malo je vremena ostalo da se potpuno implementira zato žele da do kraja implementacije 5G mreže sprovedu završne akcije.

Završne akcije za porobljavanje ljudi na planeti, koji su potpomognuti korona virusom koji su oni stvorili i pustili na planeti, su donošenje zakona o prisilnoj (obaveznoj) vakcinaciji a odmah posle toga obzirom da će taj zakon da se odnosi na sve implante prisilne u telu radi kontrole zaraznih bolesti je i to da će se na osnovu tog zakona moći da se ugrađuju ljudima čipove u telu“, dio je teksta objave koju su dijelili i crnogorski korisnici Facebooka.

Zbog toga se građani pozivaju na rušenje 5G antena gdje god ih vide, kao što se radi u Velikoj Britaniji.

Jedan korisnik koji je dijelio ovu poruku podijelio je dan kasnije sliku jedne kuće u Budvi, pitajući se da li je to 5G antena, dok je drugi tvrdio da je 5G antena instalirana na jednoj zgradi u centru Podgorice.

Tim Raskrinkavanja se već bavio dezinformacijama o povezanosti korona virusa i 5G mreže, ocijenivši takve tvrdnje neutemeljenim. Takođe, pisali smo i o teoriji zavjere o navodnom planu za ugrađivanje mikročipova ljudima putem vakcinacije.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije su objasnili da je 5G ili peta generacija, najnovija tehnologija bežičnih mobilnih telefona, koja je prvi put široko razvijena 2019. godine, a da do danas, i nakon brojnih istraživanja, nijedan štetan uticaj na zdravlje nije uzročno povezan sa izlaganjem bežičnim tehnologijama. Naučnici smatraju da je ideja u vezi između COVID-19 i 5G „potpuna glupost“, koja je biološki nemoguća.

Ni objašnjenje struke nije pomoglo u sprečavanju širenja ovakvih narativa, pa su u nekoliko britanskih gradova tokom aprila zapaljeni stubovi mobilne telefonije zbog neutemeljenih teorija o povezanosti korona virusa sa 5G mrežom.

Pored toga, u Crnoj Gori do sada nema 5G mreže, a izrada studije, odnosno strategije uvođenja, kako kažu u Agenciji za elektronske komunikacije, planirana je za ovu godinu. Uporedo s izradom studije, Agencija priprema i postupak dodjele radio-frekvencija, a aukcija spektra za 5G mobilne mreže planirana je za drugu polovinu 2021. godine. Iz regulatorne agencije i mobilnih kompanija koje posluju u Crnoj Gori najavljuju da bi prve 5G mreže u Crnoj Gori mogli da očekujemo do kraja 2022. godine.

Ovakve objave koje se šire društvenim mrežama ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere