Lijek koji se testira u liječenju korone ne proizvodi se samo u Srbiji

1398

Američki ljekari su lijek famotidin koji se koristi u liječenju protiv gorušice odlučili da testiraju u borbi potiv korona virusa, jer su izvještaji i rezultati iz Kine pokazali da bi taj lijek mogao da ima značaj u liječenju oboljelih od COVID-19.

To su zvanično objavili  tamošnji mediji, ali u prenošenju te informacije regionalni portali su čitaocima po ko zna koji put ponudili članke sa senzacionalističkim naslovom. Ovog puta tvrde da Amerikanci testiraju tajno lijek koji se proizvodi u Srbiji, dok u tekstovima navode da se lijek proizvodi i u Srbiji.

Portal Sputnik  je objavio tekst pod naslovom:

Objavu Sputnika prenijeli su portali IN4S, Glas javnosti, Izazov, Srbija danas, Kurir, Informer.

U originalnom članku Science magazine ne pominje se da se lijek proizvodi u Srbiji kako impliciraju u naslovima  regionalni mediji.

Objašnjeno je da je famotidin, aktivna komponenta lijeka Pepcid koji se izdaje bez recepta, uključen na brzorastuću listu mogućih tretmana za liječenje korona virusa i da su ga sedmog aprila prvi pacijenti  oboljeli od korone počeli primati kao terapiju u bolnici “Northwell Health” u Njujorku.

“Northwell Health je studiju o famotidinu držao ispod pokrivača kako bi osigurao zalihe za istraživanje prije nego ga druge bolnice i savezna vlada počnu kupovati .”Kada bi smo o tome razgovarali sa pogrešnim ljudima ili prerano, snabdijevanje lijekom bi nestalo” rekao je Kevin Trejsi bivši neurohirurg koji je uključen u istraživačkom timu bolnice” prenosi Science magazine.

Prema podacima sajta  Newdrugapprovals  famotidin je razvio Yamanouchi Pharmaceutical Co. Počeo se proizvoditi  u Japanu 1985. godine od strane Astellas Pharma (ranije Yamanouchi), a godinu kasnije lansirale su ga zajednički Merck Sharp & Dohme i Sigma-Tau. U Japanu se prodaje kao Gaster, a u zapadnim zemljama Merck Sharp & Dohme (pod licencom Yamanouchi), pod zaštitnim znakom Pepcid.

Dakle u pitanju je lijek u širokoj upotrebi, koji je prvi put proizveden u Japanu, ali se danas proizvodi širom svijeta.

Pošto se u naslovima tekstova Sputnika, IN4S, Glasa javnosti, Izazova, Srbija danas, Kurira i Informera  implicira da se lijek famotidin proizvodi ekskluzivno u Srbiji te  članke ocjenjujemo kao “klikbejt”.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov  nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi I prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku  pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj  koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz  finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

Sputnik: Klikbejt | IN4s: Klikbejt | Glas javnosti: Klikbejt | Srbija danas: Klikbejt | Izazov: Klikbejt | Kurir: Klikbejt | Informer: Klikbejt