Lijek koji se testira u liječenju korone ne proizvodi se samo u Srbiji

1769

Američki ljekari su lijek famotidin koji se koristi u liječenju protiv gorušice odlučili da testiraju u borbi potiv korona virusa, jer su izvještaji i rezultati iz Kine pokazali da bi taj lijek mogao da ima značaj u liječenju oboljelih od COVID-19.

To su zvanično objavili  tamošnji mediji, ali u prenošenju te informacije regionalni portali su čitaocima po ko zna koji put ponudili članke sa senzacionalističkim naslovom. Ovog puta tvrde da Amerikanci testiraju tajno lijek koji se proizvodi u Srbiji, dok u tekstovima navode da se lijek proizvodi i u Srbiji.

Portal Sputnik  je objavio tekst pod naslovom:

“Lijek protiv gorušice koji se proizvodi i u Srbiji, možda pomaže u borbi protiv virusa korona, a Amerikanci su već počeli njegovo testiranje u njujorškim bolnicama. Lijek protiv gorušice famotidin jedan je od brojnih koji se eksperimentalno primenjuju na pacijentima obolelim od kovida 19 i ispituju se u SAD, piše „Sajens magazin“, a prenose brojni američki mediji. Testiranje ovog široko rasprostranjenog lijeka trenutno je pod izvesnim velom tajne, kako njegove zalihe iz apoteka ne bi bile razgrabljene, kaže Kevin Trejsi, jedan od lekara uključenih u ispitivanje tog medikamenta”

Objavu Sputnika prenijeli su portali IN4S, Glas javnosti, Izazov, Srbija danas, Kurir, Informer.

U originalnom članku Science magazine ne pominje se da se lijek proizvodi u Srbiji kako impliciraju u naslovima  regionalni mediji.

Objašnjeno je da je famotidin, aktivna komponenta lijeka Pepcid koji se izdaje bez recepta, uključen na brzorastuću listu mogućih tretmana za liječenje korona virusa i da su ga sedmog aprila prvi pacijenti  oboljeli od korone počeli primati kao terapiju u bolnici “Northwell Health” u Njujorku.

“Northwell Health je studiju o famotidinu držao ispod pokrivača kako bi osigurao zalihe za istraživanje prije nego ga druge bolnice i savezna vlada počnu kupovati .”Kada bi smo o tome razgovarali sa pogrešnim ljudima ili prerano, snabdijevanje lijekom bi nestalo” rekao je Kevin Trejsi bivši neurohirurg koji je uključen u istraživačkom timu bolnice” prenosi Science magazine.

Prema podacima sajta  Newdrugapprovals  famotidin je razvio Yamanouchi Pharmaceutical Co. Počeo se proizvoditi  u Japanu 1985. godine od strane Astellas Pharma (ranije Yamanouchi), a godinu kasnije lansirale su ga zajednički Merck Sharp & Dohme i Sigma-Tau. U Japanu se prodaje kao Gaster, a u zapadnim zemljama Merck Sharp & Dohme (pod licencom Yamanouchi), pod zaštitnim znakom Pepcid.

Dakle u pitanju je lijek u širokoj upotrebi, koji je prvi put proizveden u Japanu, ali se danas proizvodi širom svijeta.

Pošto se u naslovima tekstova Sputnika, IN4S, Glasa javnosti, Izazova, Srbija danas, Kurira i Informera  implicira da se lijek famotidin proizvodi ekskluzivno u Srbiji te  članke ocjenjujemo kao “klikbejt”.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov  nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi I prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku  pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj  koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz  finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

Sputnik: Klikbejt | IN4s: Klikbejt | Glas javnosti: Klikbejt | Srbija danas: Klikbejt | Izazov: Klikbejt | Kurir: Klikbejt | Informer: Klikbejt

Edit: 11.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.