Izgradnja stambenog objekta u tivatskoj opštini u okviru Detaljnog–urbanističkog plana “Župa –Češljar” bio je povod da se društvenim mrežama proširi lažna vijesti da je jedan od investitora na tom stambenom objektu poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

Te objave na društvenim mrežama sa više profila podijelila je supruga poslanika DF-a Marina Medojević koja je demantovala sve te navode.

Na nekoliko  društvenih profila je podijeljena fotografija na kojoj se nalazi  tabla ispred započetog objekta sa podacima koju su investitori, po čijem se idejnom projektu radi, kad je rok za završetak radova… Među imenima investitora je i ime Nebojša Medojević. Na svim gradilištima se nalaze slične table sa osnovnim informacijama  o objektu koji se gradi. Objekat u Tivtu  je zvanično započet 15.02.2020. godine, a rok za završetak radova je 15.02.2021. godine

“Medojević gradi kule, a napada onoga koji to isto radi”, “Ima se, može se”, neki su od komentara koji su iznijeti na račun poslanika Medojevića na više društvenih profila uz objavu fotografije na kojoj je table objekata koji se radi.

Da poslanik DF –a nije investitor tog objekta potvrđuje zvanični dokument Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT)  koji je izdao  Direktorat glavnog državnog arhitekte drugog oktobra prošle godine.

“Dostavlja se rješenje, broj i datum gornji o davanju saglasnosti Vuksanović Vicku, Medojević Daliboru, Medojević Dragani, Medojević Nebojši, Kostić Dušanu i Kostić Milošu, iz Tivta na idejno rješenje za izgradnj ustambenog objekta projektovanog na katastarskoj parceli broj 4588/1 KO Tivat, na dijelu urbanističke parcele broj 377, zone C, u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana”ŽUPA-ČEŠLJAR”, Opština Tivat ( Službeni list Crne Gore – opštinski propisi broj 8/14” piše u rješenju koje je potpisao glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović.

Iz dokumenta MORT-a se vidi da je jedan od investitora Nebojša Medojević sa prebivalištem u Tivtu, te da nije riječ o poslaniku DF-a sa istim imenom  i prezimenom. Poslanik Nebojša Medojević, prema javno dostupnim dokumentima iz više postupaka pred državnim organima Crne Gore, ima prebivalište u Podgorici.

Osim dokumenta MORT-a, da je riječ o lažnim tvrdnjama potvrđuje i poruka koju je Dragana Medojević supruga brata Nebojše Medojevića, tivatskog investitora, uputila na Fejsbuku supruzi poslanika DF –a.

Dragana Medojević je objasnila da je njihova porodica investitor na porodičnoj stambenoj zgradi, da Nebojša Medojević živi u Tivtu, da nema nikakve veze sa istoimenim političarem i da se i ne poznaju.

Pošto poslanik DF –a Nebojša Medojević nije investitor stambenog objekta u Tivtu,  što potvrđuju zvanični državni dokumenti  i poruka supruge pravog investitora,  Fejsbuk objave sa spornim tvrdnjama ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj ( u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti  može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani  sa namjerom da dezinformišu javnost, to jeste da tvrdnju  koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest