Ljekari i dalje šire sporne tvrdnje o pandemiji koronavirusa

1360

Od izbijanja pandemije koronavirusa društvene mreže su prepravljene raznim opskurnim sadržajima o toj bolesti koja je odnijela brojne živote, a među njima su i „savjeti“ koji dolaze od dijela ljekarske struke koja govori da virus nije stvaran, da ne treba nositi maske, da se ova pojava koristi za ugrožavanju individualnih sloboda…

Jedan od takvih video sadržaja podijeljen je na fejsbuk stranici  „Ilija Vujović do Hirstove pobjede“ koji prati post „slovenački ljekari o besmislu maski“.

U video snimku  koji traje oko dva i po minuta prikazani su isječci iz TV emisije u kojoj gostuju četiri ljekara koji iznose svoje viđenje ove bolesti koja odstupa od zvaničnih stavova Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Maske nepotrebne“

Prva tvrdnja jednog od ljekara sa kojom se konzumenti sadržaja suočavaju glasi:

U trenutku dok još uvijek nije pronađena vakcina za ovu bolest preporuka zdravstvene  struke uključujući i krovnu instituciji SZO je da se nosi maska, redovno peru ruke i drži fizička distanca od najmanje jedan metar.

SZO preporučuje da medicinske maske koriste zdravstveni radnici, svako sa simptomima koji ukazuju na COVID-19, uključujući ljude sa blagim simptomima, osobe koje se brinu za sumnjive ili potvrđene slučajeve COVID-19 van zdravstvenih ustanova.

Raskrinkavanje je ranije pisalo o manipulacijama u vezi  medicinskih maski.

Obdukcija nije zabranjena

Druga tvrdnja jednog od slovenačkih ljekara glasi:

Ovu tvrdnju  demantuju zvanični podaci Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani  koji je za portal 24ur.com potvrdio da su rađene obdukcije umrlih pacijenata koje su potvrdile da je uzrok smrti korona virus. Ovaj portal u tekstu koji je objavljen 21. septembra navodi da su im Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta potvrdili da su do sada izvršili sedam obdukcija smrti Covid-19, tri u aprilu, jednu u maju, jednu u julu i dvije u avgustu. Sve obdukcije su obavljene na pacijentima koji su preminuli u bolnici. Među njima su dvije žene i pet muškaraca, starosti od 48 do 85 godina. Dvoje je bilo mlađe od 60, a tri 80 ili više godina.

Statistika oboljelih

Treća  sporna tvrdnja ljekara u video snimku glasi:

Iako ljekar ne vidi bolesnike na terenu vide ih relevantne slovenačke državne institucije. Prema podacima slovenačkog Ministarstva zdravlja  koji su objavljeni na sajtu Vlade te države 6.oktobra je bilo 356 oboljelih od korone od čega je 122 hospitalizovano, a 22 na intenzivnoj njezi.

Podaci sajta Worldometers u trenutku pisanja ovog teksta pokazuju da je u Sloveniji ukupno od pojave korone zaraženih 7.120, umrlih 159, a oporavljenih 4.535

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju, jer sadrži  nekoliko tvrdnji koje su suprotne zvaničnim stavovima relevantne zdravstvene struke i zvaničnim statističkim podacima koji se odnose na koronavirus u Sloveniji. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija