Ljekari i dalje šire sporne tvrdnje o pandemiji koronavirusa

Od izbijanja pandemije koronavirusa društvene mreže su prepravljene raznim opskurnim sadržajima o toj bolesti koja je odnijela brojne živote, a među njima su i „savjeti“ koji dolaze od dijela ljekarske struke koja govori da virus nije stvaran, da ne treba nositi maske, da se ova pojava koristi za ugrožavanju individualnih sloboda… Jedan od takvih video …

556

Od izbijanja pandemije koronavirusa društvene mreže su prepravljene raznim opskurnim sadržajima o toj bolesti koja je odnijela brojne živote, a među njima su i „savjeti“ koji dolaze od dijela ljekarske struke koja govori da virus nije stvaran, da ne treba nositi maske, da se ova pojava koristi za ugrožavanju individualnih sloboda…

Jedan od takvih video sadržaja podijeljen je na fejsbuk stranici  „Ilija Vujović do Hirstove pobjede“ koji prati post „slovenački ljekari o besmislu maski“.

U video snimku  koji traje oko dva i po minuta prikazani su isječci iz TV emisije u kojoj gostuju četiri ljekara koji iznose svoje viđenje ove bolesti koja odstupa od zvaničnih stavova Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Maske nepotrebne“

Prva tvrdnja jednog od ljekara sa kojom se konzumenti sadržaja suočavaju glasi:„Ako si zdrav masku ne trebaš. Mi ljekari nosimo maske ako smo uz zaraženog pacijenta. Kad smo na operaciji pa da ne unesemo bakteriju u operativnu ranu. Maske apsolutno nijesu namijenjene da ih nosi opšta populacija koja je zdrava“.

U trenutku dok još uvijek nije pronađena vakcina za ovu bolest preporuka zdravstvene  struke uključujući i krovnu instituciji SZO je da se nosi maska, redovno peru ruke i drži fizička distanca od najmanje jedan metar.„Maske treba koristiti kao dio sveobuhvatne strategije mjera za suzbijanje prenosa i spasavanje života. Samo upotreba maske nije dovoljna da obezbijedi adekvatan nivo zaštite od COVID-19. Takođe, treba da održavate minimalnu fizičku udaljenost od najmanje jedan metar od drugih, često perete ruke i izbjegavate dodirivanje lica i maske. Medicinske maske mogu zaštiti ljude koji nose masku od zaraze, kao i one koji imaju simptome da ih šire“ stav je SZO.

SZO preporučuje da medicinske maske koriste zdravstveni radnici, svako sa simptomima koji ukazuju na COVID-19, uključujući ljude sa blagim simptomima, osobe koje se brinu za sumnjive ili potvrđene slučajeve COVID-19 van zdravstvenih ustanova.„Medicinske maske se takođe preporučuju ovim rizičnim osobama kada su u područjima široko rasprostranjenog prenosa i ne mogu da garantuju udaljenost od najmanje jedan metar od drugih – ljudima starim 60 ili više godina, ljudima bilo koje dobi sa postojećim oboljenjima kao što su hronična oboljenja pluća, kancer, gojaznost… preporuka je ove međunarodne organizacije.

Raskrinkavanje je ranije pisalo o manipulacijama u vezi  medicinskih maski.

Obdukcija nije zabranjena

Druga tvrdnja jednog od slovenačkih ljekara glasi:„Pogodilo me i smrdjelo mi je to što nijesu bile dozvoljene obdukcije“.

Ovu tvrdnju  demantuju zvanični podaci Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani  koji je za portal 24ur.com potvrdio da su rađene obdukcije umrlih pacijenata koje su potvrdile da je uzrok smrti korona virus. Ovaj portal u tekstu koji je objavljen 21. septembra navodi da su im Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta potvrdili da su do sada izvršili sedam obdukcija smrti Covid-19, tri u aprilu, jednu u maju, jednu u julu i dvije u avgustu. Sve obdukcije su obavljene na pacijentima koji su preminuli u bolnici. Među njima su dvije žene i pet muškaraca, starosti od 48 do 85 godina. Dvoje je bilo mlađe od 60, a tri 80 ili više godina.„Za sve obdukcije možemo zaključiti da je uzrok smrti bio Covid-19 ili povezane komplikacije. Svih sedam je imalo ozbiljna direktna oštećenja pluća zbog virusne infekcije, što je u pet od sedam slučajeva pokazalo sliku takozvanih šok pluća. U pet od sedam pridružena je sekundarna bakterijska upala pluća, a kod dvije od sedam plućna tromboembolija objasnio je šef instituta Jože Pižem“ piše portal 24ur.com

Statistika oboljelih

Treća  sporna tvrdnja ljekara u video snimku glasi:„Nema puno bolesnika na terenu ih ne vidimo, svakog pojedinca pitam zna li nekoga. većinom dobijam odgovor ne poznajem nikog“.

Iako ljekar ne vidi bolesnike na terenu vide ih relevantne slovenačke državne institucije. Prema podacima slovenačkog Ministarstva zdravlja  koji su objavljeni na sajtu Vlade te države 6.oktobra je bilo 356 oboljelih od korone od čega je 122 hospitalizovano, a 22 na intenzivnoj njezi.

Podaci sajta Worldometers u trenutku pisanja ovog teksta pokazuju da je u Sloveniji ukupno od pojave korone zaraženih 7.120, umrlih 159, a oporavljenih 4.535

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju, jer sadrži  nekoliko tvrdnji koje su suprotne zvaničnim stavovima relevantne zdravstvene struke i zvaničnim statističkim podacima koji se odnose na koronavirus u Sloveniji. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

13/10/2020

Ocjena:

Dezinformacija