U medijima je iz dana u dan sve više tekstova kojima se opravdavaju razne teorije zavjere u vezi sa koronavirusom i osporavaju i dovode u pitanje mjere koje vlade širom svijeta preduzimaju u cilju sprečavanja širenja smrtonosnog virusa, koji je do sada ubio više od milion ljudi.

Jedan od ovakvih tekstova objavljen je 30. septembra na portalu IN4S pod naslovom „Molitva nesvetoj (Davos) korona konklavi“ autora Dragana Vujičića. Tekstom se ismijavaju zvanični stavovi o koroni i veličaju stavovi teoretičara zavjere i onih koji ne vide koronu niti živote koje je uzela, već isključivo neki skriveni globalni plan.

Autor teksta iznosi niz spornih tvrdnji. Jedna od njih je da „procjene smrtnosti od COVID-a naravno padaju“, prema procjenama američkog Nacionalnog centra za zarazne bolesti (CDC):

CDC je prvi put u maju objavio dokument sa procjenama o virusu kako bi pomogao radnicima javnog zdravstva, a dokument obuhvata procjene stope smrtnosti za zaražene ljude koji pokazuju simptome i procenat asimptomatskih zaraženih ljudi. U dokumentu se naglašava da su vrijednosti procjene, a ne predviđanja efekata virusa i ne odražavaju uticaj promjena u ponašanju ili fizičkom udaljavanju. U posljednjoj procjeni CDC-a, objavljenoj 10. septembra, navodi se pet scenarija razvoja pandemije, uz najbolji mogući, a u svakom je stopa smrtnosti (IFR – Infection Fatality Ratio) ispod 1. IFR je udio smrtnih slučajeva u svim zaraženim slučajevima i računa se dijeljenjem broja umrlih sa brojem zaraženih, bez obzira na to da li imaju simptome ili ne. Međutim, da bi se ovaj broj mogao tačno izmjeriti morao bi se znati tačan broj infekcija i tačan broj umrlih zbog COVID-19.

Rojters se u jednom članku bavio pitanjem zašto stopa smrtnosti od COVID-19 još uvijek nije jasna naučnicima i pojašnjava da se do tačne stope smrtnosti dolazi upoređivanjem broja smrtnih slučajeva sa ukupnim brojem infekcija, a taj broj ostaje nepoznat jer je teško izmjeriti puni opseg asimptomatskih slučajeva.

Direktor SZO za vanredne situacije Majk Rajan navodi da je najmanje milion ljudi umrlo od COVID-19, ali da je zvanični broj vjerovatno manji od stvarnog broja umrlih od virusa:

On je objasnio da su stope smrtnosti ipak polako opadale tokom vremena, jer su stručnjaci počeli da shvataju kako najbolje liječiti teške pacijente, na primjer, otkrivajući načine za bolje snabdijevanje pacijenta kiseonikom ili dajući steroid deksametazon.

Dakle, ove brojke variraju zbog promjene ili nedostatka informacija i predstavljaju procjenu, a ne predviđanje ili brojke kojima se pokušava manipulisati u javnosti i situacija prikazati ne toliko alarmantnom.

Konstataciju autora teksta da je „Kovid ipak slab kosac“ demantuju upravo zvanični podaci, koji nezavisno  od procjena stope smrtnosti ili njenog skoka ili pada, pokazuju da je broj umrlih od posljedica infekcije koornavirusom svakog dana veći.

U tekstu se dalje navodi da je švajcarski parlament krajem septembra produžio vanredno stanje COVID-19 do 31. decembra 2021. godine, dajući saveznim vlastima vanustavna ovlašćenja:

Odluka švacarskih vlasti da produže mjere u borbi protiv pandemije donijete u martu izazvale su reakciju aktivista koji traže referendum i izjašnjavanje o ovom pitanju. Referendum o ovom pitanju nije održan 6. oktobra, već je počelo prikupljanje potpisa potrebnih da bi se došlo do referenduma.

Tvrdnju da se zakonom građanima nameće vakcinisanje demantovao je još u aprilu švajcarski ministar zdravlja Alain Berset:

Navode da je Gejtsova vakcina testirana samo na 45 zdravih dobrovoljaca koji su imali razarajuće neželjene efekte koji su zahtijevali hospitalizaciju nije poznata javnosti. Upravo suprotno, u studiji objavljenoj 14. jula u časopisu New England Journal of Medicine, izvještava se o rezultatima vakcine protiv COVID-19 kompanije Moderna Therapeutics, na kojoj rade zajedno sa istraživačima iz Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, koja je testirana na ljudima. Navodi se da je ispitivanje, u kom je učestvovalo 45 zdravih dobrovoljaca, bilo osmišljeno tako da testira bezbjednost vakcine, a da rezultati nagovještavaju efikasnost.

Dalje, autor govori o njemačkom doktoru Haiku Šoningu, koji je uhapšen nakon govora u Hajd parku u Londonu 26. septembra na protestu.

Ljekari na koje se autor ovog teksta poziva kao na vjerodostojan i pouzdan izvor – Haiko Šoning i Suharit Bakdi, kog opisuje kao „najcitiranijeg njemačkog virusologa na svijetu“, javnosti su poznatiji kao teoretičari zavjere, negatori koronavirusa i pandemije.

Svakako da nijesu jedini, ali se zbog svoje struke među teoretičarima zavjere doživljavaju veoma ozbiljno, njihove izjave citiraju, a stavovi uzimaju kao mjerilo ispravnosti. Jedan od stavova koji se pripisuju doktoru Šoningu je da mjere koje su uvedene nemaju veze sa virusom, a da je korona panika iscenirana. Iako su ovakve teorije stare koliko i sam koronavirus, sada, gotovo godinu nakon pojave novog virusa i suočavanja sa ranim posljedicama, brojem umrlih i oboljelih, ovakve tvrdnje pripadnika ljekarske struke su neprihvatljive, opasne i štetne.

Zbog stavova o stopi smrtnosti ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Zbog netačnih ili pogrešno interpetiranih podataka o vakcini i švajcarskom zakonu objava dobija ocjenu dezinformacija. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

IN4s: Manipulisanje činjenicama