Dok tenzije između SAD i Rusije rastu zbog situacije oko Ukrajine, narasta i broj lažnih vijesti.

 Uoči sastanka savjeta NATO-Rusija, koji nije zasijedao dvije godine, portal iz Srbije „Nacionalist“  objavio je vijest da će Rusija biti pozvana da pristupi najvećem vojno-politikom savezu. To prati naslov:

„Informacija koja je odjeknula – Amerika će Rusiji ponuditi ulazak u NATO! „

To je, kako se navodi u prvoj rečenici, saopštio američki vojni analitičar Rik Rozof. Međutim, dalje u tekstu se ističe da je to izjava bivšeg službenika Pentagona, Džozefa Boskoa, objavljena u članku koji je komentarisao Rozof.

„Osnivač organizacije Stop NATO, Rik Rozof, razmatrajući ovu temu u svom članku, nazvao je ovu inicijativu apsurdnom. Istovremeno, nije isključio ni opciju u kojoj bi se takva misao mogla pojaviti kod pojedinih političara u SAD. Ovu teoriju posredno potvrđuje i nastavak rada Saveta Rusija-NATO. Istina, pregovore može da zakomplikuje činjenica da će Vašington, naviknut da deluje sa pozicije snage, ovde pokušati da postavi uslove, pozivajući Moskvu da pristupi Alijansi“.

„Nacionalist“ navodi i da je taj ‘plan’ vezan za ozbiljnu reformu Rusije, te da je Vašington spreman Moskvi da odobri petogodišnji probni rok za ‘značajne promjene u svojoj ekonomskoj i političkoj strukturi’.   

Šta je ko objavio?

Pretražujući internet, došli smo do članka koji je objavio Bosko 4. januara ove godine, na američkom portalu „The Hill“.  U opsežnoj analizi o trenutnoj situaciji na relaciji Rusija – Ukrajina – SAD, koja je objavljena kao stav, Bosko navodi da bi Putin u pregovorima „iz rukava mogao da izvuče ideju koju je iznio početkom 2000: članstvo same Rusije u NATO.“

Dakle, riječ je o stavu Džozefa Boskoa, koji je sada saradnik na Institutu za Korejsko-Američke studije i član savjetodavnog odbora Globalnog Tajvanskog Instituta. To je na svom sajtu analizirao Rik Rozof, koji ima svoje viđenje situacije i mogućeg raspleta.  U tekstu pod naslovom „NATO može ponuditi članstvo Ukrajini, „reformisanoj“ Rusiji“, Rozof ističe da se može očekivati neka vrsta „razmjene između NATO i Rusije, u kojoj prvi dobija Ukrajinu, a drugi NATO“, gdje kao posrednika navodi Tursku.

Analizirajući tekst, nijesmo pronašli izjave i tvrdnje Rozofa na koje se poziva „Nacionalist“. 

Tekstovi su objavljeni u trenutku kada između SAD i Rusije raste napetost zbog Ukrajine, zbog čega je 12. januara ove godine organizovan sastanak savjeta NATO-Rusija. Da su razlike između dvije sile teško premostive, nakon sastanka, saopštio je generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg. On je ranije negirao opciju po kojoj se Alijansa neće širiti na istok Evrope, čime je odbacio glavni zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina za smirivanje tenzija sa Ukrajinom.   

Kada se sve sumira, jasno je da informacija koju je „Nacionalist“ objavio – da će Amerika Rusiji ponuditi ulazak u NATO, nema uporište u realnosti. Informacija je plasirana kao ekskluziva i izvedena na osnovu stava Džozefa Boskoa i komentara na taj stav Rika Rozofa, koji se označava kao analitičar i osnivač organizacije „Stop NATO“.  Pretražujući sajtove, nijesmo uspjeli doći do te organizacije, već samo do sajtova na kojima su tekstovi koje objavljuje Rozof.

Zbog svega navedenog, ovoj objavi dajemo ocjenu „dezinformacija“.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.