Manipulacija starom fotografijom: Kijanu Rivs nije čestitao pravoslavni Božić

2631

Načini na koje se zloupotrebljavaju izjave i postupci istaknutih javnih ličnosti iz svijeta filma, sporta, politike i slično, često su nevjerovatni.

Takav vid manipulacija najbolje se ogleda u činjenici da su brojnim zvijezdama više puta pripisivane izjave, znatno izmijenjene u odnosu na originalne, a vrlo često i potpuno izmišljene.

Primjer za to je i objava koja je raskrinkana prije nekoliko mjeseci, a u kojoj se tvrdi da je Holivudski glumac Kijanu Rivs rekao da je Kosovo Srbija.

Ovoga puta ista osoba dovodi se u vezu sa navodnom čestitkom pravoslavnog Božića.

Naime, više portala iz Crne Gore i Srbije objavilo je informaciju kako je jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca čestitao pravoslavni Božić.

„KIJANU RIVS ČESTITAO PRAVOSLAVCIMA BOŽIĆ: Na Tviteru objavio fotografiju sa pravoslavnom ikonom“, naslov je članka objavljenog na portalu “Volim Podgoricu”. Ista vijest podijeljena je i na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Vijest je objavio je i portal “Alo”, koji je ranije tvrdio da je Rivs negirao nezavisno Kosovo.

„IKONA U RUKAMA HOLIVUDSKE ZVEZDE Kijanu Rivs svima čestitao pravoslavni Božić, fanovi oduševljeni!“, glasi njihov naslov.

„I ove godine je bez ijedne riječi, ali na originalan način, pravoslavnim hrišćanima čestitao najsrećniji praznik!“, navodi se u tekstu.

Da je Kijanu Rivs čestitao pravoslavni Božić prenijeli su i portali “Mondo.rs”, “Glas-javnosti”, “Srbijadanas”, “Hepi” i “Magazin Novosti”.

Navedeni mediji decidno tvrde da je Kijanu Rivs čestitao pravoslavni Božić, što potkrepljuju fotografijom na kojoj glumac drži pravoslavnu ikonu. Ista fotografija na kojoj se temelji sporna tvrdnja, objavljena je i 2019. godine.

„Poznati Holivudski glumac Kijanu Rivs dijeli fotografiju sa grčkom pravoslavnom ikonom. Volimo ga  još više”, navodi se u opisu Fejsbuk objave iz oktobra 2019.

U tim izjavama se navodi da je poznati glumac fotografiju u čast pravoslavnog Božića podijelio na svom Tviter nalogu.

Da poznati holivudski glumac ne koristi društvene mreže opšte je poznata stvar, što je i sam potvrdio jednom prilikom. Daljom pretragom, objavu smo pronašli na lažnom Tviter nalogu, ali nismo uspjeli da utvrdimo kako je fotografija nastala i šta ona predstavlja.

Iz svega toga proizilazi zaključak da je njegova fotografija zloupotrijebljena, jer ne postoji niti jedan dokaz da je objavio Kijanu Rivs, kao ni da je pravoslavcima čestitao Božić.

Iz tog razloga, objave portala “Volim Podgoricu”, “Alo”, “Mondo”, “Glas-javnosti”, “Srbija danas”, “Hepi” i “Magazin Novosti” dobijaju ocjenu “lažna vijest”.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

__

Edit: 14.01.2021.

Portal Alo objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 05.09.2022.

Portal Novosti.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.