Trka malih plata: Srbija je samo u decembru pretekla Crnu Goru po prosječnoj zaradi

1406

Statističke podatke o prosječnoj neto zaradi (bez poreza i doprinosa) u decembru prošle godine u Crnoj Gori i Srbiji mediji iz obje države su iskoristili da plasiraju tekstove sa naslovima kojima se implicira da je po tom ekonomskom pokazatelju Srbija ispred Crne Gore što nije tačno.

Tu vijest je prvi objavio crnogorski portal “Luča” u tekstu pod nazivom “Nakon 25 godina prosječna plata u Srbiji veća nego u Crnoj Gori”,

Informacija se proširila potom i kroz ostale regionalne i domaće medije pa se mogla čitati na portalima B92, IN4S, Vijesti, Borba, Mondo, PV Informer i Bošnjak.me.

“Plate veće u Srbiji nego u Crnoj Gori”, “Nakon 25 godina: Prosečna plata u Srbiji veća nego u Crnoj Gori”, “Veće plate u Srbiji nego u Crnoj Gori”, neki su od naslova koji su pratili ovu objavu.

Iako mediji u objavi o prosječnoj decembarskoj zaradi u Srbiji koriste podatak  koji je objavio tamošnji Republički zavod za statistiku, portal Danas  je utvrdio da taj podatak ne odražava  pravo sliku stanja u zemlji, te da je prosječna zarada u Srbiji u cijeloj prošloj godini bili oko 510 eura, a da je u Crnoj Gori iznosila 525 eura.

Za “Danas” je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić potvrdio da to što je u decembru skočila prosječna zarada za sedam do osam odsto ne daje preciznu sliku o tom parametru u zemlji.

I ekonomista Saša Đogović, autor publikacije „Makroekonomska kretanja u Srbiji“, ističe za portal “Danas” da je decembarska plata fikcija i posledica pozitivnog sezonskog uticaja.

Tačno  je da je Srbija u decembru imala za 35 eura veću prosječnu platu nego Crna Gora, ali ona po tom parametru nije prema zvanično dostupnim podacima pretekla Crnu Goru, jer kada se uzme u obzir prosječna plata za cijelu 2020. godinu ( što je portal Danas izračunao) prosječna plata u Srbiji je 510 eura, dok je u Crnoj Gori 525 eura, pa ovu objavu ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

 Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Portal Luca: Pristrasno izvještavanje | B92: Pristrasno izvještavanje | IN4s: Pristrasno izvještavanje | Vijesti online: Pristrasno izvještavanje | Borba: Pristrasno izvještavanje | Mondo: Pristrasno izvještavanje | PV Informer: Pristrasno izvještavanje | Bosnjak.me: Pristrasno izvještavanje

In this article