Od početka pandemije koronavirusa svjedočimo teoriji zavjere da je cilj njenog proglašenja „čipovanje“ stanovništva kroz vakcine i povezivanje na 5G mrežu.

Ovakve tvrdnje raskrinkavali smo ranije, a sada se pojavila nova – da se vakcinisane osobe povezuju sa blututom na telefonima i drugim uređajima.

U videu koji je podijeljen na Fejsbuku vidi se samo kako se telefon primiče ruci, na mjesto gdje se obično daje vakcina, da bi se onda na spisku dostupnih uređaja za konekciju putem blututa pojavio novi uređaj.

Video ne nudi nikakav dokaz da je u pitanju vakcinisana osoba niti se jasno vidi ime „uređaja“ koji postaje dostupan za konekciju blututom.

Slični snimci dijeljeni su i ranije, a USA Today je utvrdio da je u pitanju signal sa blutut zvučnika a ne iz vakcine. 

Razlog je jednostavan – vakcine ne sadrže ništa „elektronsko“ u sebi da bi blutut sa telefona ili bilo kojeg drugog uređaja mogao da se konektuje.

Brojne teorije o čipovima u vakcinama raskrinkali smo ranije – i mnogo puta je dokazano da vakcine ne sadrže ništa nalik čipu.

Takođe, sastav svih vakcina je dostupan i poznat, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objasnio je da u vakcinama nema ničega što bi osobu moglo učiniti namagnetisanom, te da u vakcinama nema metala.

Blutut zapravo funkcioniše na principu bežične konekcije kratkog dometa,  i koristi slične frekvencije kao bežični internet ili mikrotalasna pećnica, i s obzirom na to da u vakcinama nema ničega što emituje bilo kakve frekvencije, već su u pitanju supstance bez metala, svakako da nije moguće „konektovati“ ruku vakcinisane osobe sa blututom.

Zbog toga smo ovu objavu ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.