Šveđani se ne zabavljaju, pooštrili epidemiološke mjere

1285

Od trenutka kada je svijet zadesila pandemija kovida, mnoge zemlje su u cilju borbe protiv širenja zaraze odabrale različite strategije, u vidu donošenja epidemioloških mjera. Dok su se u nekim zemljama primjenijvale stroge restriktivne mjere, u drugima su one bile dosta blaže, a najbolji primjer za to je Švedska koja tokom 2020. godine nije uvodila ozbiljnija ograničenja, već je njihova strategija bila kombinacija nekoliko pravila i otvorenih preporuka o dobrovoljnom socijalnom distanciranju.

Iako se činilo da je ovaj model koji je bio motivisan očuvanjem ekonomije, davao dobre rezultate, pred kraj godine, Šveđani su počeli bilježiti negativne rekorde i ubrzo su se našli u središtu svjetske pažnje kao zemlja koja bilježi ogroman broj novozaraženih koji je rezultirao drastičnim povećanjem smrtnih slučajeva.

Ipak mnogi ljudi i dalje žive u iluziji da prvobitni švedski model još uvijek traje i da daje dobre rezultate. Dokaz tome je skorašnja objava na Facebooku u kojoj je podijeljen video iz jednog restorana u Švedskoj uz opis da pandemija u toj zemlji nije zaživjela i „nije se primila“.

„Restorani su puni, nema brnjica, zatvaranja i ostalih glupavih mjera…Građani se zabavljaju životom a ne koVIDIranim cirkusom . I svaka im čast“, navodi se u objavi.

Činjenice ipak govore drugačije. U Švedskoj je pandemija itekako uzela maha a „priznanje“ za to stiglo je i sa visokih adresa. Tako je švedski Kralj Carl XVI Gustaf kazao da je država zakazala u svom odgovoru na pandemiju korona virusa.

„Mislim da smo zakazali. Imamo veliki broj umrlih i to je strašno” , ocijenio je on.

Sa druge strane Švedska vlada objavila je na svom zvaničnom sajtu informaciju o nizu mjera koje su donesene sa ciljem kontrole i suzbijanja korona virusa, a neke od njih posebno su usmjerene na restorane, barove i kafiće.

One između ostalog propisuju da za jednim stolom ne smiju sjedjeti više od četiri osobe, da između stolova mora postojati distanca od najmanje jedan metar, da gostima moraju biti obezbjeđena dezinfekciona sredstva, da se zabranjuje služenje alkoholnih pića gostima u periodu od 20:00h do 11:00h, itd…

Imajući u vidu sve ove činjenice, jasno nam je da je Švedska itekako osjetila pandemiju korona virusa i da su zbog toga njene vlasti donijele set mjera koje nijesu zaobišle ugostiteljske objekte kao što je prvobitno napisano u Facebook objavi koja sadrži niz manipulatorskih navoda. Iz tog razloga objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama