Protivnici električnih vozila sve češće nameću narativ da se takva vozila mogu lako zapaliti. Iako apsurdno, pokušavaju ih predstaviti kao veće zagađivače nego što su to konvencionalna vozila sa  motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, a samim tim i kao opasnijim po okolinu.   

Više korisnika društvenih mreža je podijelilo video snimak zapaljenog, navodno, električnog autobusa u Engleskoj, uz ironičan komentar da je to “svijetla sadašnjost i budućnost zelene energije”. (1, 2, 3

“Električni autobus se zapalio u Bradfordu u Engleskoj. Termički problem nastaje kada je litijumska baterija prenapunjena. Litijum-jonske baterije mogu da gore satima ili čak danima”. 

Incident se zaista dogodio 9, oktobra u centru Bredforda, u Engleskoj, a o čemu je izvijestio BBC. 

U tekstu BBC-a je navedeno da je u pitanju autobus kompanije First Bus, a da u trenutku nezgode nije bilo putnika u njemu. 

Ipak, nije u pitanju električni autobus i to je potvrdio predstavnik kompanije First bus, nakon što se počeo dijeliti video snimak koji prikazuje zapaljeni autobus. 

„Ovo nije električni autobus“, saopštio je predstavnik kompanije u izjavi za britanski The Journal predstavnik First Bus-a. 

Tvrdnje da električni automobili predstavljaju rizik od paljenja su već neko vrijeme prisutne na internetu, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo

Profesor buduće urbane mobilnosti na Tehnološkom Univerzitetu Svinburn Husei Dia pojasnio je da su baterije električnih vozila rijetko uzrok požara. 

„Požari nastali uslijed baterija električnih vozila su rijetki“, prenio je The Journal  njegovu izjavu. 

Studije ukazuju na to da su automobili na unutrašnje sagorijevanje čak i podložniji paljenju od električnih. Dostupni podaci ukazuju da je rizik od požara između 20 i 80 puta veći za vozila na benzin i dizel.  

Australijska firma EV FireSafe prati slučajeve požare nastale uslijed zapaljenja baterija električnih vozilima na globalnom nivou. Prema statistici te kompanije, od 2010. do juna 2023., evidentirano je svega 393 požara na globalnom nivou, od oko 30 miliona električnih vozila koji se svakodnevno voze. 

Zbog činjenice da na video snimku koji se dijeli na društvenim mrežama nije prikazan električni autobus, objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article