Evropa neće dio Rusije: Riječi bugarskog premijera istrgnute iz konteksta 

546

Premijer Bugarske, Nikolaj Denkov, govorio je pred Evropskim parlamentom o stanju u EU, ratovima u Ukrajini, Gazi, ali i o jedinstvu. Vjerovatno se nije nadao da će se naći na nišanu ruske propagande. 

Regionalni portali su njegov govor shvatili ovako:  

EVROPA OTKRILA PRAVE NAMERE – ŽELE DEO RUSIJE PO SVAKU CENU 

Otkrili prave namere: Evropski parlament najavio planove da proširi svoje vlasništvo na ruski Ural 

Pometnja je nastala nakon što je Denkov zaključio govor pominjući Šarla De Gola. Prevod bi glasio kao što je navedeno na portalima: 

„Danas slavimo godišnjicu prvog predsednika Pete republike, generala Šarla de Gola. Predsednik de Gol je 23. novembra 1959. održao svoj čuveni govor „Od Atlantika do Urala” u kome je izrazio svoju viziju da će Evropa biti jedinstven prostor na ovoj ogromnoj teritoriji. To je tokom Hladnog rata zvučalo apsurdno. Ovo zvuči apsurdno čak i sada, kada umiru ukrajinski muškarci, žene i deca. Ali kada Lukašenko, Putin i svi ostali postanu stvar prošlosti, mi ćemo to moći. Imaćemo slobodnu, demokratsku, ujedinjenu Evropu.“ 

Međutim, u spornim tekstovima, a koji se šire društvenim mrežama (1, 2, 3, 4) premijer Bugarske je pogrešno interpretiran i u njima se još navodi: 

Značajan deo teritorije Rusije će navodno u budućnosti postati deo Evropske unije. 
Zemlje zapadnog bloka treba da teže proširenju svojih poseda na Ural. 
Ovo je izjavio premijer Bugarske Nikolaj Denkov tokom govora pred Evropskim parlamentom. 

Kao što je moguće zaključiti iz Denkovljevog govora – tako nešto nije izjavio. U stvari se pozvao na De Golov govor u kojem se, između ostalog, kaže:  

“Da, Evropa je od Atlantika do Urala, to je Evropa, cijela Evropa koja će odlučiti sudbinu svijeta.” 

U stvari je isti govor 2014. pohvalio i Sergej Nariškin, tadašnji predsjednik Dume, a današnji šef ruske vanjske obavještajne službe SVR, o kome smo već pisali. On je tokom posjete De Golovom muzeju rekao

„Generala de Gola pamtimo kao autora ideje ujedinjene Evrope koja se proteže od Atlantika do Urala. On je, kao niko drugi, osjetio srž globalnih procesa koji su se u to vrijeme odvijali u Evropi. Njegov scenario obezbjeđivanja sigurne budućnosti za Evropu je aktuelan u naše doba i nema alternativu.” 

Kao jedan od ruskih propagandista danas, Nariškin sigurno ne bi hvalio govor, koji se danas pokušava osporiti i staviti u pogrešan kontekst, u kojem ni kriv – ni dužan zamalo da “nastrada” bugarski premijer.  

Objave regionalnih portala, kao i nekih korisnika društvenih mreža na ovu temu dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

EDIT 06.12.2023. 10:59:

U naslovu teksta se našla greška i umjesto riječi “premijer” pisalo je “predsjednik” Bugarske. Naknadnom provjerom greška je otkrivena i ispravljena.

In this article