EU nije zabranila prosrpskim strankama da uđu u Vladu Crne Gore

2242

Složena politička situacija u Crnoj Gori nedavno je dodatno zakomplikovana, između ostalog činjenicom da se niz pregovora o rekonstrukciji Vlade završio bezuspješno i bez dogovora.

Nakon što konstituenti aktuelne vlasti nisu našli zajednički jezik o modelu rekonstrukcije Vlade, koja bi po mišljenju dijela parlamentarne većine trebala da bude osvježena političarima, počela su nagađanja šta stoji iza neuspjelih pregovora.

Analizirajući trenutna politička dešavanja u Crnoj Gori, Radio Slobodna Evropa objavio je tekst u kojem je za sagovornike imao neke od zvaničnika EU, koji su između ostalog govorili o ulozi prosrpskog Demokratskog fronta u izvršnoj vlasti.

Pored crnogorskih medija, ovaj tekst prenijeli su i tabloidi iz susjedne Srbije, davajući mu sasvim drugi kontekst.

Sličan naslov možemo vidjeti i na portalu Objektiv.

Kao i Alo, i oni prenose sadržaj teksta koji je objavio RSE.

Da EU ne da prosrpskim strankama da uđu u Vladu tvrdi i Informer, takođe dodajući čuveni epitet „skandalozno“.

Srpski tabloidi izričiti su u svojim tvrdnjama da je Evropska unija poručila da srpske stranke ne mogu biti dio Vlade Crne Gore. O čemu se zapravo radi?

U tekstu RSE sagovornici iz evropskih krugova iznijeli su svoje stavove o pitanju ulaska Demokratskog fronta u Vladu.

U izjavi za RSE, Marko Makovec napominje da su pregovori o rekonstrukciji Vlade u toku, ali je Evropska unija (EU) zabrinuta jer bi ulaskom DF-a moglo doći do usporavanja procesa reformi vezanih za EU.

U razgovoru za RSE portparolka EU Ana Pisonero Hernandez kazala je da demokratija podrazumjeva da je na narodu Crne Gore da odluči kome će dati svoje povjerenje.

Da Evropska unija nije zabranila ni Demokratskom frontu niti nijednoj drugoj prosrpskoj partiji sa crnogorske političke scene da uđe u Vladu, potvrđuje i izjava predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je nedavno boravila u Podgorici.

Da niko od zvaničnika EU nije rekao da je protiv ulaska DF-a u Vladu smatra i poslanik te partije Jovan Vučurović.

Ono što smo do sada mogli zaključiti jeste da su pojedini evropski zvaničnici izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da Crna Gora skrene sa geostrateškog puta što bi potencijalno mogao da izazove ulazak DF u Vladu.

Ipak, niko ispred EU nije zauzeo stav da prosrpske partije, uključujući i DF ne trebaju i ne mogu da budu dio Vlade, što potvrđuju i portparolka EU i šefica Evropske komisije.

Sa druge strane i sami članovi DF-a ne doživljavaju poruke zvaničnika EU kao prepreku ulasku te partije u Vladu.

Uzimajući u obzir sve ove činjenice, tekstove sa portala Alo, Objektiv i Informer koji su ustvrdili da je EU poručila da prosrpske stranke ne mogu ući u Vladu, ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Osim toga, izjave evropskih zvaničnika interpretirane su na obmanjujući način kako bi bila potkrijepljena sporna tvrdnja iz naslova, zbog čega tekstovi dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.