Stara zgrada Gradske kuće u Kelnu, koja vuče istoriju još iz 12 vijeka, osim što je arhitektonski dragulj – predmet je divljenja i čuđenja. Na njoj se mogu vidjeti razne skulpture, a jedna od njih posebno je zaintrigirala javnost, nakon što je aktuelizovana na društvenim mrežama.  

U podnožju statue nadbiskupa Konrada fon Hohštadena smještena je manja figura, nalik čovjeku koji pokazuje zadnjicu i još ponešto… 

To je isprovociralo neke korisnike društvenih mreža da joj se posvete u sablažnjujućem maniru:  

NAJSKANDALOZNIJA STATUA NA SVETU…. 
Nemačka, grad Keln, glavna skupština…. 
…Statua nadbiskupa Konrada fon Hohštadena…. 
Šta kažu stručnjaci, šta znači, šta nam govori ta takva statua…… 
…pita li iko, da li ikoga uopšte zanima….  
  Narod otupio skroz, anesteziran… 
…tako je svuda…. 
…daj nam Stanijino dupe mani nas ovih tema….. 
Još jedna potvrda s0t0njarama da mogu da rade šta im je volja…. 

U komentarima na objavu, korisnici poručuju: 

Najbolesniji narod na svetu sto posto  

Bolesnici napravili  

Oni i neznaju za druge stvari i u barseloni ona njihova katedrala sve tako nesto bezobrazno provokativno ljudi dolaze da vide a nema se sta videti same guzice golitinja uzas 

foto: prtsc.

Ne postoji pisani tragi o tome – šta bi ova čudna statua mogla predstavljati, ali postoje dosta dobre naznake. Nekadašnji gradski kustos, Ulrih Krings za medije kaže da njen istorijat nije toliko komplikovan, kao i da se radi o popularnom motivu iz srednjeg vijeka:  

„Radilo se o virtuelnom pokazivanju zadnjice vlastima. Grubo iskazanom seksualnošću htjeli su da pokažu da im nije stalo do morala, pa čak ni do javnog poretka vlasti”, rekao je Krings.  

Slično piše na sajtu turističke organizacije Kelna:  

Jedna od istorijskih kamenih figura Gradske kuće napravila je popriličnu senzaciju na internetu i uzburkala društvene mreže: Govorimo o statueti koja nam pokazuje golu zadnjicu i koja ima svoje genitalije u ustima. Stoga se bavi autofelacijom — popularnim motivom u srednjem vijeku protiv preovlađujućih ideja morala ili poretka koje su diktirale vlasti. 

Valter Gajs iz Uprave za zaštitu spomenika Kelna dodaje da se to najčešće iskazivalo kroz prikaz sedam smrtnih grijehova, u ovom slučaju – požude. Takvi motivi nijesu bili sankcionisani od vlasti, ali su morali biti skriveni, ili kao u ovom slučaju – podignuti visoko kako ne bi bili u direktnom vidokrugu.  

Njemci, dakle, nijesu bolesni već su sarkazmom i inatom, ali i umijećem vajanja bili miljama ispred mnogih. Tome u prilog govori još jedna zanimljiva skulptura – Kallendresser, takođe iz Kelna, a koja šalje istu poruku vlastima, kao ona sa Gradske kuće. 

Što se tiče ocjene da je skulptura iz Kelna “najskandaloznija na svijetu”, evo nekoliko primjera na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da ta titula može otići u druge ruke.  

Ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.  

In this article