Obama ili Petar Pan: Izmišljeno hapšenje “potkrijepljeno” izmišljenim snimkom  

184

“Bombastičan izvještaj”, “mediji kriju prave informacije”, “objavljeno na Telegramu” – ukoliko pročitate neku od ovih fraza, vrlo je vjerovatno da sadržaj koji slijedi sadrži dezinformaciju ili lažnu vijest. 

Baš to je slučaj sa objavom koji smo pronašli na Fejsbuku, gdje se nakon sličnih fraza, navodi sljedeće: 

“Barrack Obama uhapšen! Zbog zločina protiv čovječanstva.Mediji ne žele da ovo vidite.. Ovo nećete vidjeti na CNN-u. Tucker Carlson je na svom privatnom Telegram kanalu izložio cijeli snimak o hapšenju i Obami”. 

Prije svega, zdrava logika nam nalaže da je nemoguće da bi informacija o hapšenju nekadašnjeg prvog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prošla ispod medijskog radara, već je činjenica da bi o tome “brujali” svi svjetski, regionalni i domaći mediji. 

Drugo, uvijek sami možemo provjeriti takvu informaciju pretragom na internetu, koja u ovom slučaju ne daje baš nikakve rezultate.  

Kreator ove dezinformacije je, kako bi pokušao da navede čitaoce da u nju povjeruju, kao izvor naveo bivšeg novinara Foks Njuza, Karlsona Takera. 

“Nikad nisam objavio ništa o Obaminom hapšenju. Sve je to laž”, rekao je Karlson u izjavi za USA Today. 

Dodatno, obrnutom pretragom fotografija došli smo do baze fotografija i našli fotografiju identičnu onoj koja je podijeljena na Fejsbuku. Na originalnoj fotografiji se umjesto Obaminog lika može uočiti muškarac koji je obučen kao Petar Pan, lik iz poznatog animiranog filma za djecu. 

“Policajac iz policijske uprave u Anahajmu uhapsio je demonstranta obučenog u Petra Pana tokom protesta protiv Diznijevog postupanja prema hotelskim radnicima izvan Dizni Lenda u Anahajmu, Kaliforniji, u četvrtak, 14. avgusta 2008. (AP Photo)”, istaknuto je u opisu fotografije.

Britanski Telegraf je 2011. godine objavio da je španski advokat Daniel Fiol zvanično optužio Obamu za zločine protiv čovječnosti jer je naredio atentat na saudijskog terorističkog vođu Osamu bin Ladena. Međutim, Obama se tada, a ni kasnije po tom osnovu nije našao na sudu.  

Sličnim lažnim vijestima Raskrinkavanje se bavilo nekoliko puta, kada smo demantovali da je uhapšena nekadašnja državna sekretarka i kandidatkinja za predsjednicu SAD, Hilari Klinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Tramp, izvršni direktor kompanije “Fajzer”, Albert Burla… 

Jasno je da je vijest o hapšenju bivšeg američkog predsjednika, Baraka Obame izmišljena, a fotografija koja se dijeli uz tu tvrdnju editovana, zbog čega objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article