NATO počinje sa najvećim vojnim vježbama u posljednjih nekoliko decenija, pod nazivom “Steadfast defender”, u kojima će učestvovati: oko 90 hiljada vojnika, više od 50 brodova, preko 80 letjelica i najmanje 1100 borbenih vozila. Vježbe će krenuti slanjem američkih trupa iz Norfolka, SAD u kontinentalnu Evropu, trajaće do kraja maja, a trenažne misije će se sprovoditi u baltičkim zemljama, Poljskoj i Njemačkoj. 

Vijest o NATO vježbama portal Happy je toliko “nafilovao” da je klikbejt mala riječ. Happy poručuje

KREĆEMO NA RUSIJU! POČINJE INVAZIJA GORA OD HITLEROVE – OPERACIJA „NEPOKOLEBLJIVI BRANILAC“! NATO upregao 90.000 VOJNIKA – BLICKRIG i TREĆI SVETSKI RAT! 

Naslov prati i opis: 

NATO sprema PAKAO! 

Happy je tekst preuzeo sa RT Balkan, koji je dao primjeren naslov: “Najavljena najveća vojna vežba NATO-a: Učestvovaće 90.000 vojnika”. U samom tekstu nema spornih informacija, iako naslov nije najtačniji, jer u pitanju nije najveća vojna vježba. 1988, u vježbama pod nazivom “Reforger”, učestvovalo je 125 hiljada vojnika. 

Iako se o “Steadfast defender-u” ne zna i ne priča mnogo u zapadnim krugovima, poruka je jasna: vježba se odgovor na blisku prijetnju na istoku Evrope, a sa te strane stoji Rusija, iako je niko zvanično ne pominje. Glavnokomandujući NATO snaga, general Kristofer Kavoli, povodom vježbi je rekao:  

“Alijansa će pokazati svoju sposobnost da ojača evroatlantski prostor preko transatlantskog kretanja snaga iz Sjeverne Amerike. Ovo pojačanje će se desiti tokom simuliranog scenarija sukoba u nastajanju protiv bliskog protivnika. Steadfast Defender 2024 će biti jasna demonstracija našeg jedinstva, snage i odlučnosti da zaštitimo jedni druge, naše vrijednosti i međunarodni poredak zasnovan na pravilima.” 

NATO, dakle, ne sprema pakao, niti invaziju, blickrig, treći svjetski rat, ili šta god da je nekome u redakciji Happy-ja palo na pamet. Zbog toga ova objava dobija ocjene – manipulisanje činjenicama i klikbejt.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article