Rusija je 1867. prodala Aljasku Sjedinjenim Američkim Državama za 7.2 miliona dolara i taj je potez do danas malo kome shvatljiv. Ali, ko zna kakve su prilike bile prije cijelih vijek i po. Prodaja Aljaske nije puno bila predmet medija, ili sporenja bilo koje vrste, bar ne do sad.  

Medijima i društvenim mrežama kruži informacija da je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, potpisao dokument, kojim se izokola nagovještava da će Rusija tražiti Aljasku nazad.  

Na jednom od regionalnih portala pojavio se tekst:  

Usred visokih tenzija sa SAD-om Putin prodaju Aljaske iz 1867. proglasio “nezakonitom” 

U njemu, između ostalog, piše

Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se prodaja Aljaske SAD-u proglašava nezakonitom. Ova akcija signalizira početak zahtjeva za povrat teritorija i potencijalno ulazak u sukob sa supersilom. Međutim, to je danas samo političko pozerstvo i nitko racionalan ne bi rekao da bi Rusija mogla napasti Sjedinjene Države. 

Ovaj narativ prihvatili su i neki korisnici društvenih mreža. 

Šta je Putin potpisao? 

Putin nije potpisao dekret, kojim se na bilo koji način traži povrat Aljaske. Ruski Tass je izvijestio da će Rusija izdvojiti sredstva za potragu sovjetske i imovine carske Rusije u inostranstvu. U tekstu se navodi:  

“Sredstva će biti dodijeljena za pokrivanje troškova vezanih za „proces pretrage nekretnina u vlasništvu Ruske Federacije, bivše Ruske imperije, bivšeg SSSR-a“, kao i za „uslovnu registraciju [imovinskih] prava“ i „ pravnu zaštitu ove imovine“. 

O tome su pisale i kolege iz Snopes-a, koje su došle do izvornog dokumenta. Niti u tekstu Tass-a, kao ni u samom dokumentu, nigdje se ne pominje i ne spori prodaja Aljaske SAD. 

Iako su stvari poprilično jasne, pitanje na ovu temu dobio je i portparol Stejt dipartmenta, Vedant Patel, koji je u šaljivom maniru odgovorio:  

“… samo da se razumijemo, on je (Putin) danas potpisao nešto gdje se kaže da je prodaja Aljaske nelegitimna? 

Pa, mislim da mogu – govorim u ime svih nas u američkoj vladi, da kažem da je sigurno neće dobiti nazad. Tako da…” 

Objave u kojima se tvrdi da je predsjednik Rusije potpisao dokument u kojem se kaže da je prodaja Aljaske nelegitimna dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article