Krapović ne šalje vojnike “da ratuju protiv Srba i Rusa”

441

Ministar odbrane, Dragan Krapović, sastao se sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a i savjetnikom za vojna pitanja generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, admiralom Robom Bauerom. Na zajedničkoj pres konferenciji govorili su o mnogim stvarima, ali je portalu Borba sporno to što su se pominjali Kosovo i Ukrajina.  

Borba je prenijela tekst sa Vijesti, malo ga izmijenila i dala naslov:  

A taman ga pohvalismo: Poslije državničkih stavova o Jadranu, Krapović šalje vojnike na Kosovo i u Ukrajinu da ratuju protiv Srba i Rusa 

U tekstu se, između ostalog, navodi: 

“Ovo sve dolazi nakon državničkih stavova o brodu Jadran koji je pokazao ministar Krapović. Ipak, oduševljenje, očekivano, nije dugo trajalo, te je Krapović ponovo skliznuo u čari evroatlantizma i govori da će slati našu vojsku da ratuje protiv Rusa u Ukrajini kao i da će slati vojsku na Kosovo i Metohiju u okviru NATO snaga čija je zvanična politika rušenje teritorijalnog integriteta Republike Srbije i otvoreno stavljanje na stranu Prištine.  

Na Kosovu je, doduše, ipak danas mirno, dok u Ukrajini bukti rat. S tim u vezi – važno je naglasiti da će ministar snositi apsolutnu odgovornost za živote naših vojnika koji idu da ratuju u tuđoj zemlji i za tuđe interese. Hvala NATO paktu i DPS-u koji nas tu uvede…” 

Borba propušta da naglasi da su crnogorski vojnici već na Kosovu, u sklopu NATO misije KFOR i to od 2018. Njihovo slanje tada je pozdravio generalni sekretar, Jens Stoltenberg. Trenutno su tamo jedan oficir i jedan podoficir Vojske Crne Gore. 

Potrebno je napomenuti da je KFOR na Kosovu – mirovna misija, koja pored Crne Gore okuplja vojnike iz još 26 zemalja. 

Agencija Mina prenosi da je Krapović o Ukrajini rekao:  

“Krapović je, upitan koliki dio budžeta će ove godine biti izdvojen za podršku Ukrajini, kazao da će se nastaviti vojna, politička i humanitarna podrška Crne Gore. 
 
„Nema sumnje da ćemo nastaviti to dok god bude potrebno“, poručio je Krapović i dodao da pregovaraju sa dijelom zapadnih partnera o zajedničkoj donaciji Ukrajini u vojnom segmentu. 
 
Kako je kazao, Crna Gora je Ukrajini već poslala osam paketa pomoći, vrijednih oko 11 miliona EUR.” 

Tome treba dodati da Crna Gora od starta ruske agresije nije slala vojnike u Ukrajinu i ne planira to da uradi sada. Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, na startu ruske agresije rekao je da NATO nema trupe u Ukrajini, kao i da nema plana, niti namjere za njihovim raspoređivanjem.  

Crna Gora jeste na strani Ukrajine i to je nastavak usaglašenosti sa politikom EU, dok je NATO, čiji je Crna Gora članica, Ukrajini do sada poslao oko 100 milijardi eura vojne pomoći.  

Mediji su objavili da je glavna poruka sa sastanka Krapovića i Bauera to da će Crna Gora  “kontinuiranim angažovanjem u multinacionalnim borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj doprinijeti pojačanom prisustvu savezničkih snaga na istočnom krilu Alijanse”.  

Ni u jednoj od tih poruka ne nazire se da će Krapović slati vojnike u Ukrajinu da ratuju protiv Rusa. Takođe, ni u slučaju crnogorske misije na Kosovu – nema pomena o tome da će naši vojnici ratovati protiv Srba, kako to insinuira Borba. Dodatno, Alijansa nije ni u jednoj od ovih država ne vodi rat niti njeni vojnici imaju borbena dejstva.  

Ova informacija dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article