Video ne prikazuje dječiju gej paradu, već karneval 

269

Oni koji osporavaju prava LGBTIQ zajednice često navode kao razlog da pripadnici te populacije negativno utiču na stavove i percepciju djece kada su u pitanju emotivni odnosi, te da im daju loš primjer. 

Video u kojem su prikazana djeca obučena u kostime sa istaknutim simboličnim bojama LGBTIQ zajednice, uz niz negativnih komentara, predstavljen je na društvenim mrežama upravo kao posljedica uticaja te zajednice na najmlađe. (1, 2, 3, 4, 5, 6) 

“Оvo su evropske vrijednosti. Dječija gej parada ponosa u Španiji”, jedan je od komentara korisnika na društvenim mrežama. 

Da nije u pitanju dječija gej parada, kako se tvrdi u objavama, već karneval sa dugogodišnjom tradicijom dokazuje obrnuta pretraga skrinšota iz video snimka. 

Video je zabilježen na ulicama španskog grada Torevijeha gdje je karneval organizovan tokom 18 dana u februaru. Dio karnevala bio je i marš trupe Osadia, kao dio performansa, koji je ubrzo postao viralan na internetu. 

Tokom marša mogu se vidjeti djevojčice u kostimima koje na leđima nose zastave desničarskih i ljevičarskih zastava. Španski portal El Pais je u tekstu posvećenom ovom karnevalu pojasnio da performans trupe Osadia predstavlja kritiku političkih struja u Španiji koje zastupaju rigorozne stavove u odnosu na feminističke pokrete i LGBTIQ zajednicu. 

“Performans trupe Osadia predstavlja kritiku svih političkih i društvenih ideologija (i lijevih i desnih) i njihovih stavova „u odnosu na feminizam i LGBTQI zajednicu”, navodi se u tekstu El Pais. 

Ovaj performans je naišao na brojne kritike, kako u Španiji, tako i van granica te države zbog angažovanosti djece u tom maršu. U tekstu španskog El Pais je navedeno da među učesnicima performansa nisu bile samo maloljetne djevojčice. 

„Dječija sekcija iste trupe takođe je prošetala ulicama Torevijehe sa istom odjećom”, piše u tekstu El Paisa. 

Gradonačelnik grada Torevijeha, Eduard Dolon, u saopštenju za javnost istakao je da je karneval kritika društva. 

„Karneval je kritika, satira, provokacija, zabava. A tumačenje izvan konteksta i dimenzionisanje događaja kao što je ovaj kojim se kritikuje je totalno deplasirano. Namjera očeva i majki ove djece uopšte nije bila da hiperseksualiziraju svoju djecu kostimima. Grad do sada nije cenzurisao i nadgledao izbor kostima, niti će to raditi u budućnosti”. 

Nezavisno od stava pojedinca o performansu koji je zabilježen u Španiji, činjenica je da nije u pitanju dječija gej parada, već karneval koji se održava godinama unazad. 

Objave ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article