I vakcina protiv velikog kašlja “na udaru” Borojevića 

1565

Veliki kašalj, bolest za koju se smatralo da je gotovo iskorijenjena, ponovo prijeti kako zemljama regiona, tako i Crnoj Gori. Vijest o smrtnim slučajevima četiri djeteta u Srbiji koje su izazvane tom bakterijskom infekcijom je potresla region. 

Iako mnogi smatraju da antivakseri imaju ogroman uticaj na nisku stopu imunizacije, koja je u krajnjem dovela do ovako poražavajućih rezultata, jedan od njih, koji ima veliki uticaj na društvenim mrežama kaže sljedeće:  

“Ako se vakcinisano dete zarazi od nevakcinisanog, da li to znači da je vakcina uzaludna? A ako vakcinisano dete ne može da se zarazi i oboli, čemu strah? Većina obolelih od velikog kašlja je među vakcinisanima i to čak u 94% slučajeva! Ne radi vakcina ili nas neko kolektivno truje! Zasto skok obolele dece i ako su vakcinisana baš od perioda kovid fašizma?”. 

U pitanju su riječi Saše Borojevića, koji konstantno iznosi neprovjerene i netačne informacije.  

Borojević citira i statističke podatke koji se odnose na vakcinalni status pacijenata kod kojih je registrovan veliki kašalj, uz kontradiktornu tvrdnju u odnosu na prvi dio objave, da “nisu roditelji antivakseri, već je ljekarski protokol antivkserski nastrojen za bebe do trećeg mjeseca života”. 

Veliki kašalj je tip respiratorne infekcije koju izaziva bakterija Bordetella pertussis.   

Najugroženija su novorođenčad i bebe, kod kojih bolest može biti i smrtonosna, kao i stariji sa oslabljenim imunitetom, i to je upravo razlog zašto je potrebna veća i potpuna imunizacija djece.  

Iako Borojević tvrdi da “vakcina ne radi”, to nije tačno. 

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) ukazali su da je najbolji način zaštite od posljedica obolijevanja od velikog kašlja upravo vakcinacija. 

“Djelotvornost acelularne vakcine protiv pertusisa nakon primljene tri doze vakcine (završene primovakcinacije) iznosi 80-85% ako se kao ishod posmatra tipična forma bolesti, a zaštita je još veća od hospitalizacije i smrtnih ishoda. Najbolji rezultate vakcina daje ukoliko se sprovodi pravovremeno tj. kada se započne sa navršena dva mjeseca. Ukoliko se kontinuirano postižu visoki obuhvati (≥95%) u svakoj kohorti djece, osim individualne postoji i kolektivna zaštita u vidu kolektivnog imuniteta posebno kod djece ispod pet godina starosti”, istakli su iz IJZ za Raskrinkavanje. 

Dakle, vakcina jeste efikasna, međutim ne pruža doživotnu zaštitu. Kako objašnjavaju iz IJZ u izjavi za Raskrinkavanje, imunitet vakcinisane osobe nakon određenog perioda slabi. 

“Pertusis se može bolovati više puta, obično tri ili više puta tokom života. Imunitet nakon vakcinacije se vremenom smanjuje naročito poslije četiri godine od završene imunizacije/reimunizacije, tako da nakon pet do deset godina od posljednje doze vakcine značajno oslabi ili ga uopšte nema. Imunitet nakon preležane bolesti obično traje 10-15 godina, a imunitet nakon kompletno završene vakcinacije/revakcinacije počinje slabiti nakon četiri godine”. 

Nedovoljna stopa vakcinacije za kolektivni imunite

Prema najnovijim podacima dostupnim UNICEF-u, oko 93% novorođene djece u Crnoj Gori je na vrijeme primilo jednu dozu vakcine protiv velikog kašlja, a nešto više od 80% sve tri doze, što je, imajući u vidu prirodu bolesti, nedovoljno da bi imali zadovoljavajući kolektivni imunitet, kazao je Pobjedi epidemiolog dr Senad Begić, koordinator UNICEF-a za društvene i promjene u ponašanju. 

“Ne smijemo zaboraviti da je kolektivni imunitet jedina brana koja onemogućava pojavu velikih epidemija i koja štiti i one najugroženije – djecu koja zbog malog uzrasta, nekih urođenih ili hroničnih zdravstvenih stanja prosto nijesu kandidati da prime vakcinu i čije zdravlje i životi zavise od okoline i društva”, upozorio je Begić. 

Borojević u objavi manipulativno govori o “kovid fašizmu” i skoku oboljele djece uprkos tome što su vakcinisana. 

Iz IJZCG pojašnjavaju da pandemija koronavirusa jeste potisnula druge respiratorne zarazne bolesti tokom posljednje tri godine. 

“Izostanak prirodnog prokužavanja pertusisom tokom 2-3 godine pandemije COVID-19 zbog dominacije SARS-CoV-2 među respiratornim patogenima je, uz protivepidemijske mjere, uticalo da mnoge respiratorne zarazne bolesti budu potisnute i da izostane osvježavanje imuniteta kroz prirodne infekcije naročito kod adolescenata i odraslih”, navode iz IJZ. 

Brojne druge svjetske kredibilne institucije saglasne su sa stavom da je potpuna vakcinacija najefekasnija preventivna mjera protiv ovog oboljenja. 

Borojević je javnosti poznat zbog, slobodno možemo reći, suludih tvrdnji da ne postoji virus malih boginja, da je MMR vakcina donijela više štete nego koristi, do negiranja koronavirusa, klimatskih promjena i slučno.  

Objavi sa Fejsbuka dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama i teorija zavjere. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article