Izjava o biološkim laboratorijama istrgnuta iz konteksta

3021
bioloske-laboratorije-teorija-zavjere

Stari propagandni zakon kaže: ponavljajte laž dovoljno često i ona može postati istina. Baš po toj matrici, koju godinama pripisuju nacističkom ministru propagande Džozefu Gebelsu, ovih dana dok traje rat u Ukrajini, djeluje se i iz ruske propagandne kuhinje. U jednoj od, a koju smo već analizirali, govori se o biološkim laboratorijama, odnosno tvrdnjama da se u Ukrajini proizvodi biološko oružje. Zato idemo opet, ispočetka.

Tu tvrdnju smo pronašli na Fejsbuku, što prati video u kome je dio izjave pomoćnice američkog državnog sekretara za politička pitanja, Viktorije Nuland. Tvrdnja glasi:

Tvrdnje da u Ukrajini postoje biološke laboratorije objavili su i brojni portali iz Crne Gore i regiona, poput IN4S-a, Sputnjik-a, Srbin.info, Novosti, što prate naslovi: “Biološke laboratorije u Ukrajini: Šta će reći svijet?”; “Priznanje iz Vašingtona: U Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja”; “Amerika potvrdila postojanje bioloških laboratorija u Ukrajini”; “PANIKA U VAŠINGTONU, EVAKUIŠU LABORATORIJE IZ UKRAJINE: Nulandova priznala prisustvo bioistraživačkih objekata”…

Šta je Nulandova zapravo kazala?

Pomoćnica američkog državnog sekretara za politička pitanja, Viktorija Nuland 8. marta 2022. u Senatu je odgovarala na pitanja senatora, na temu “Ruska invazija na Ukrajinu”.

Jedno od pitanja postavio je senator iz Floride, Marko Rubio, a koje se odnosi na hemijsko i biološko oružje, odnosno, da li ga Ukrajina ima, što je moguće poslušati od 3:40 ili transkibovano pročitati ovdje. Na to je Nulandova odgovorila:

Ta njena izjava je objavljena na Fejsbuku i medijskim portalima. Međutim, to je samo dio priče. U nastavku je senator Rubio poručio:

Na to je Nulandova odgovorila:

Da u Ukrajini ne postoje američke laboratorije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje 7. marta 2022. godine, o čemu smo pisali ovih dana. Oni su reagovali na navode Ruske Federacije o stvaranju biološkog oružja u Ukrajini, koje vide kao provokaciju i dezinformaciju.

Tačno je da Sjedinjene Države pružaju pomoć ukrajinskim laboratorijima od 2005, kada su te dvije zemlje potpisale sporazum s ciljem ograničavanja prijetnje bioterorizma sprovođenjem mjera zaštite smrtonosnih patogena iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere.

Kada u sve to uključimo činjenicu da je zvaničan Kremlj od početka napada na Ukrajinu zveckao i nukelarnim naoružanjem, može se naslutiti zašto se forsiraju takvi narativi, koji daju rezultate na više frontova, jer pojedincima raspiruju maštu, pa se plasiraju priče i o zlim “biološkim laboratorijama” i “prikupljanju DNK etničkih Rusa”.

Zbog svega toga ovoj objavi dajemo ocjene  “teorija zavjere” i “manipulisanje činjenicama”.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article