Manipulacija Diznijevom serijom: Šala, a ne promovisanje Satanizma

899

Korisnici društvenih mreža vrlo redovno promovišu teoriju da svjetskim događajima zapravo tajno upravljaju satanisti koji to, kako vjeruju oni koji zastupaju ovakvu tezu, suptilno nekada i pokažu.

Tako ste se na društveni mrežama mogli sresti sa teorijama da je zvanični logo Svjetskog prvenstva u Kataru zapravo inspirisan satanizmom, da je slavljenje Noći vještica prepuštanje djece Satani…

Ovih dana se na Fejsbuku dijeli video u kojem vidimo djecu kako drže slova, koja kad se sastave, speluju: „Volimo Satanu“.

„Nova Disneyjeva serija prikazuje djecu koja izvode ‘We Love You Satan’  Isječak iz humoristične predstave za djecu “Djedovi Mrazovi”. Disney se sigurno već ispričao za “nesreću”“, tvrdi autor objave.

Snimkom nije manipulisano i ova scena jeste autentična. U pitanju je insert iz Diznijeve mini serije, odnosno epizode koja je naslovljena „U klimavoj šumi“ (Into the wobbly woods).

Rojters, koji je analizirao ovakve objave koje su se dijelile i van našeg govornog područja, objašnjava da je u pitanju šala.

U jednom momentu djeca se zaista poređaju, zajedno sa slovima, u red kojim se stvara rečenica „Volimo Satanu“, (We love you Satan). Ipak, glavni akter epizode, komičar Tim Alen, koji glumi Djeda Mraza, djeci onda govori da treba da provjere svoje spelovanje i promijeni im redosljed kako bi se ispisala rečenica „Volimo te Djeda Mraze“ (We love you Santa).

Dakle, u pitanju je očigledna šala i poruka za djecu da treba da provjeravaju svoje spelovanje.

Zbog toga objava kojom se tvrdi da je u pitanju promovisanje Satanizma dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article