Greta je praunuka Rotšilda, na strani je bankara i u suštini nije toliko klimatski osviješćena kako se predstavlja. Tako bi se ukratko mogao opisati dezinformacioni put mlade aktivistkinje, u temama koje je obrađivalo Raskrinkavanje. Jednu od sličnih tema smo obrađivali 2021. 

U njoj se tada, kao i sada, kaže: (1, 2, 3, 4, 5) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5

Greta pozvala Kineze da se odreknu tradicionalnih štapica kako bi se spasilo drveće. 
Kinezi pozvali Gretu da se vrati u osnovnu skolu i nauci da se stapici prave od bambusa a bambus je trava. 
Pa su pozvali Gretu i njene prijatelje da ne brišu guzicu toalet papirom jer se isti pravi od drveta. 

Ovog puta u jednoj od objava pojavio se i prateći opis: 

Satana iz Davosa !!! 

Kao što smo pisali prije tri godine, nema dokaza da je Greta ikada išta slično rekla. To smo dokazivali mi, ali i kolege iz Faktografa, Raskrinkavanja.ba, kao i svjetski mediji poput Rojtersa.  

Ovi navodi krenuli su da kolaju društvenim mrežama oko 2020. Rojters je tada pisao:  

“Rojters nije pronašao nijedan dokaz iz kredibilnog izvora koji bi potvrdio da je Tunberg ikada davala slične izjave. Tim Tunberg potvrdio je Rojtersu da ona nikada nije dala takvu izjavu.” 

Prema pisanju Raskrinkavanja.ba, a koje se poziva na navode AFP-a, prvi put je ova objava potekla sa šaljivog sajta joe-ks.com (koji trenutno nije dostupan), u martu 2020. 

Zbog nedostatka dokaza da je greta išta slično rekla, kao i zbog demantija od strane njenog tima, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest, kao i ocjenu – reciklaža. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article