Nema dokaza da vakcine utiču na veći procenat pobačaja

818
stopa-pobacaja

Zagovornici stava da vakcine protiv virusa COVID-19 imaju negativan uticaj na ljude koriste najrazličitije metode i teorije kako bi diskreditovali proces imunizacije. Jedna takva tvrdnja, zastupljena na društvenim mrežama, pravi paralelu između Covid vakcine i pobačaja.

Navodno, evidentiran je uzročno-posljedični odnos između vakcina i žena koje su tokom trudnoće izgubile bebu, a što dokazuje porast procenta pobačaja od početka vakcinacije:

Ova tvrdnja je zasnovana na pogrešnoj interpretaciji podataka objavljenih na veb sajtu Javno zdravlje i medicinski stručnjaci za transparentnost, u dokumentu koji prikazuje informacije kompanije Pfizer. Pomenuti dokument je objavila američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) kao odgovor na zahtjev za dostavljanje informacija, u skladu sa Zakonom o slobodi informacija (FOIA).

Dokument, na 3645 strana, predstavlja evidenciju neželjenih događaja od marta 2021. godine. Na stranicama 3643, odnosno 3644, prikazana je tabela naslovljena „Popis subjekata koji prijavljuju trudnoću nakon doze 1“, a koja prijavljuje 50 žena. Pretragom ključnih riječi u dokumentu moguće je ustanoviti da, od ukupnog broja žena koje su prijavile trudnoću, u 22 slučaja je zabilježen spontani abortus, odnosno pobačaj, a za koje pritom nije utvrđeno da su uzrokovani vakcinom.

Dakle, koristeći te brojke, izveden je pogrešan zaključak – 44 odsto slučajeva u kojima su žene doživjele pobačaj, a za koje nije konstatovano da je uzrok vakcina, predstavlja procenat na uzorku od 50 ispitanica koje su bile trudne, a ne opšte populacije.

Reuters u svojoj analizi navodi da je računica netačna iz makar tri razloga: 1) brojilac (22 spontana pobačaja) nije sastavljen od jedinstvenih slučajeva, već uključuje ponovljene brojeve slučajeva učesnika; 2) imenilac (50 trudnoća) nije potpuna lista trudnoća u ovom skupu podataka; i 3) ostaje nejasno šta dokument i skup podataka pokazuju.

Objave sličnog narativa pojavile su se na društvenim mrežama Fejsbuk i Twitter.

Dokaz da se statistički podaci nerijetko koriste neodgovorno, u cilju dokazivanja navodne vjerodostojnosti objavljenih informacija, ogleda se u pomenutoj objavi:

Studija koju je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) tokom 2021. godine, nije dala dokaze da vakcine predstavljaju ozbiljan rizik ženama tokom trudnoće, a stopa pobačaja nije se razlikovala od uobičajenog. Nijedan pobačaj nije bio vezan za imunizaciju Pfizer/BioNTech ili Moderna vakcinom.

Dodatno, istraživanje čiji su nalazi objavljeni u aprilu 2021., u časopisu “New England Journal of Medicine”, nije pokazala povećane stepene rizika u trudnoći, odnosno tokom prenatalnog i postpartum perioda kod žena koje su primile vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna. 

Analizirane objave ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article