mitropolit-cpc

Slavko i Emran, Rajko i Žarko. To su momci koje je ranije navodno vjenčao mitropolit CPC, Mihailo Dedeić. Vijesti su obišle region, a njima smo se već bavili i objasnili da su lažne. Dedeić je i dalje na meti dezinformatora, a sada je opet u ulozi “propagatora” LGBT zajednice.

U svemu tome ima i malo Ukrajine.

Na jednom profilu na Fejsbuku pojavio se post u kom se kaže:

Bračni par sa Cetinja Rajko i Žarko koje sam prošle godine vjenčao u crkvi sada daje podršku Ukrajini na zanimljiv i prelijep način. Da je vječna Ukrajina i Crna Gora.

U objavi se može vidjeti da je printskrin potekao sa Tvitera, kao i da je njen autor profil pod nazivom – Mitropolit Mihailo Dedeić.

Post prati i tekst:

Kad živi svetac blagodari. 😊

Kao što smo ranije pisali, ovaj profil je lažan i nije zvanični nalog mitropolita CPC.

Post na kojem se vide dva muškarca u izazovnim kombinacijama i sa zastavama Ukrajine je za kratko vrijeme prikupio veliki broj komentara, koji su uglavnom uvredljive sadržine. Kako na račun momaka na slici, tako i na račun Dedeića.

Što se tiče osoba na fotografiji, na njima nijesu Rajko i Žarko, već njemački dizajner Frank Piter Vilde i neki drugi ljudi.

To je moguće dokazati pretragom Vildeovog Instagram naloga. On je dospio u žižu javnosti jer je od početka ruske agresije na Ukrajinu počeo svakodnevno da objavljuje fotografije iz lifta sa ukrajinskim obilježjima, a mnoge su provokativne. O tome su pisali mediji. Pritom je poznati kvir aktivista.

Među komentarima na sporni post sa Fejsbuka, postoje i oni koji ukazuju na to da se radi o satiri, da mitropolit CPC ne propagira LGBT zajednicu, niti da je vjenčao dva muškarca. Ipak, prevagu odnose oni sa negativnom konotacijom.

To je još jedan dokaz koliko satira može daleko da ode i da se pretvori čak i u – poziv na linč. Po našoj metodologiji sadržaj ove objave se ne može ocijeniti kao satira, jer to nije jasno naznačeno, niti jasno govori da koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Umjesto toga, sadržaj je dijeljen sa ciljem obmanjivanja i dezinformisanja. Zato mu dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article