Ni papa Franjo nije “pošteđen” – Problemi zbog povrede koljena, a ne zbog vakcine

2121
papa-franjo

Pojavljivanje svjetskih zvaničnika u javnosti uvijek izazove veliku pažnju. Analizira se ne samo njihov govor već i ponašanje, gestikulacija, način odijevanja… No problem nastaje kad se na manipulativan i obmanjujući način interpretiraju događaji u čijem su središtu upravo poznate i uticajne ličnosti, a u cilju kreiranja ili potvrđivanja određenog narativa koji se želi plasirati – najčešće putem društvenih mreža. Jedan od njih je i papa Franjo.

Ovog puta “koplje se slomilo” na poglavara Rimokatoličke crkve papu Franja.

“Zašto u zadnje vrijeme cijepljene osobe imaju velikih problema sa zdravljem?

I kada će prihvatiti činjenicu da su im problemi i umor povezani s cijepljenjem?

I je li nekim velmožama i velikodostojnicima cijepljenje i dalje čin ljubavi??

Papa Franjo definitivno ne izgleda baš najbolje u posljednje vrijeme”, navodi se u objavi na Facebooku koju prati isječak video snimka na kojem je prikazano kako papa otežano ustaje sa stolice, odnosno uz tuđu pomoć.

U pitanju je autentičan snimak. Riječ je o događaju organizovanom 4.maja uoči kojeg je papa kazao da neće moći da se zaustavlja pred masom, kao što je to inače činio, već je zbog povrede koljena samo prošao sjedjeći u svom papamobilu.

„Nažalost, neću moći da se zaustavim među vama zbog povrede koljena. I zbog toga se izvinjavam što moram da vas pozdravim iz sjedećeg položaja, ali u pitanju je trenutno stanje. Nadam se da će to uskoro proći i da ću moći da dođem na drugoj audijenciji”, kazao je papa, prenijeli su mediji (izvorno objavljeno ovdje).

Takođe, na kraju sastanka sa gostima iz Slovačke, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve izvinio se prisutnima zato što nije mogao da ustane da ih pozdravi.

„Postoji problem, moje koljeno ne radi. Moram da slušam ljekara koji mi je rekao da ne hodam“, objasnio je papa Franjo, prenijeli su italijanski, a zatim i domaći mediji.

U intervjuu za Korijere dela sera papa je rekao da će uskoro imati „manju intervenciju“ na desnom koljenu zbog istegnutog ligamenta.

Dakle, iz navedenog je jasno da otežano kretanje poglavara Rimokatoličke crkve nije povezano sa vakcinacijom kako se to zlonamjerno i zakulisno želi predstaviti u objavi koja je predmet ove analize, već je u pitanju zdravstveni problem izazvan povredom koljena.

Papa je vakcinu protiv koronavirusa primio početkom prošle godine.

Inače, papa Franjo je u ranijim istupima kazao da je širenje lažnih vijesti i dezinformacija o Kovidu-19 i vakcinama, uključujući i katoličke medije, kršenje ljudskih prava.

“Tačne informacije moraju se prije svega osigurati onima koji su slabije opremljeni, najslabijima i onima koji su najranjiviji”, istakao je.

Papa je kritikovao širenje “infodemije” koja je, kako je rekao, iskrivljavanje stvarnosti zasnovano na strahu, falsifikovanim ili izmišljenim vijestima i “navodnim naučnim informacijama”.

Zbog svega navedenog ovaj sadržaj ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article