Odavanje počasti stradalim Ukrajincima nije pratio “američki posmrtni marš”

373

Malo-malo pa predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, nađe put do redova Raskrinkavanja. Dosta je bilo pisanja o tome da je narkoman, da bježi iz zemlje i šta sve ne. Dezinformacije o njemu su uznapredovale, pa ih je sve teže demantovati. Ipak, uz malo istraživanja sve je moguće.  

Zelenski je 15-og decembra odao počast palim ukrajinskim borcima u Lavovu. Ta vijest brzo je obišla svijet, a jedan snimak naročito je zaokupio pažnju regionalnih stranica na društvenim mrežama. Na jednoj od njih pojavio se snimak Zelenskog sa groblja, dok se u pozadini čuju zvuci trube. U objavi se navodi:  

Lavov ,Ukrajina 
Zelenski je posetio groblje vojnika koje je sahranio u Lavovu.  
Tužnim pogledom stajao je pored Ukrajinske zastave, pod kojom je uništen njegov narod.  
I to iz prigodanu numeru,,Američki posmrtni marš… 

Zelenski nije odao počast palim borcima uz američki, već po svoj prilici – ukrajinski marš.  

Naime, melodija koja se čuje u pozadini, ili bar slična njoj, može se čuti i na drugim snimcima, koji prate sahranu ukrajinskih vojnika. U pitanju je “bugle call”, što je teško prevesti na naš jezik, ali najprecizniji prevod bi bio – muzički signal koji se koristi pri vojsci. Imaju ih Ukrajinci, imaju i Amerikanci i vjerovatno većina zemalja na svijetu.  

Teško je zaključiti koja se melodija tačno svirala prilikom posjete Zelenskog, jer je priložen samo isječak od nekoliko sekundi. Svakako da zvuci trube, praćeni dobošem, mogu ličiti jedan na drugi.  

Ovom objavom se potencira da je Zelenski “zapadni igrač”, s obzirom na to da navodno odaje počast palima uz “američki marš”. Međutim, nema puno logike da se predsjednik jedne zemlje klanja vojnicima koji su krv dali za nju – uz zvuke posmrtnog marša druge.  

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article