Košarkaški klubovi Partizan i Budućnost odmjerili su snage po ko zna koji put u Beogradu. Pobjeda je pripada Beograđanima. Naizgled dobar meč, bez mnogo pompe, dobio je novi obrt na društvenim mrežama.  

U jednoj objavi pojavila se fotografija igrača Partizana – Zaka Ledeja i Alena Smailagića. Smailagić u pozadini drži obije ruke podignute u vazduh. U opisu objave se navodi:  

Hebeš srBski klub….. 
…. ili bilo koji domaći klub u kom je učinak  
….srBskih ili domaćih igrača na nivou statističke greške…… 
Sinoć igrali Partizan i Budućnost iz Podgorice….. 
Zove me prijatelj, 
kaže uključi tv i pogledaj…. 
Od 10 igrača na terenu bilo 9 crnaca……‼️ 
Taj jedan beli, ne znam čiji je, on je zadužen za s0t0njarsku simboliku…… 

Preko fotografije je ispisano: “tri šestice”.  

Prije svega, fotografija nije sa posljednjeg meča dva tima. Partizan je u međuvremenu promijenio jednog od sponzora, čiji ispis je sada na prednjem dijelu dresa.  

Obrnutom pretragom fotografije dolazi se do datuma od prije dvije godine. I to je lako provjeriti, jer se na pozadini vidi igrač Budućnosti, Džastin Kobs, koji tada jeste igrao za klub iz “Morače”, ali već na ljeto 2022. je promijenio sredinu. Meč sa kojeg je fotografija potekla odigrao se 20-og novembra 2021, takođe u Beogradu.   

Uz rasisitičke opaske o broju igrača afričkog porijekla, teorija da Smailagićeva gestikulacija sa tog meča ukazuje na igranje sa đavolom nema veze sa stvarnošću, a to je poznato svim ljubiteljima košarke, kao i čitaocima Raskrinkavanja, jer smo o sličnim teorijama već pisali. Podignuta tri prsta u vazduh na košarkaškoj utakmici obično znače da je neko pogodio šut za tri poena. Kao što smo već pisali, tri prsta često znaju da podignu i svjetski šampioni – Njemci, kao i NBA superzvijezde. Nekad podignuti palac, kažiprst i srednji prst, nekada srednji, domali i mali, ali jasno je od kada je košarke – tako se proslavljaju tri poena u košarci. Štaviše, NBA igrači su dobijali upozorenje za svoje slavlje tri poena kad su igrali utakmice u Brazilu da takav način slavlja trojke uvredljiv za tamošnje stanovništvo, ali iz drugih razloga.  

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article