Okrenute zastave u „Morači“ dio koreografije, a ne nepoštovanje državnih simbola

2694
rukomet-zastave-dezinformacija

Crnogorski rukometaši napravili su novi veliki uspjeh pobjedom nad selekcijom Grčke u „Morači“, obezbjedivši tako plasman na Svjetsko prvenstvo nakon 10 godina. Svojstveno navijačkom žaru, dvoranom su se vijorile zastave.

O istorijskoj pobjedi „lavova“ pisali su crnogorski, ali i mediji širom regiona.

Ipak, i u momentima najvećeg slavlja i euforije pojedini portali potrudili su se da bace sjenku na uspjeh crnogorskog sporta, iznoseći tako manipulativne tvrdnje kojima su doveli u vezu sport i politiku.

Naime, pišući o atmosferi u „Morači“ tokom duela Crne Gore i Grčke, pojedini mediji ukazali su na navodnu bruku navijača Crne Gore, nazivajući ih „DPS Komitama“.

„Bruka u SC “Morača“: DPS komite okrenuli crnogorske zastave naopako i podržali ukrajinske naciste u Mariupolju!, glasi naslov crnogorskog portala Borba.

Istu vijest prenio je portal CGVijesti, što su podijelili i na fejsbuku.

Srpski portali Alo i Novosti prenijeli su članak Borbe.

„Na fotografiji sa utakmice i ispod skarednog transparenta DPS navijača reprezentacije vidno je i nepoštovanje prema državnoj zastavi  koje su uvezane u nizu na tribini i sve okrenute- naopako. Uvažene čitaoce moramo podsjetiti da istorijski gledano, naopako postavljena zastava znači kapitulaciju i predaju još od doba Napoleona. Još u srednjem vijeku su tvrđave sa naopako okrenutom zastavom slale poruku da su se već predale ili da tu vlada neka bolest“, navodi se u tekstu portala Borba.

Pomenuti medij stavio je fokus na okrenute crnogorske zastave, ne pokušavajući da istraži razlog za to, već sasvim suprotno, praveći paralelu sa kapitulacijom i predajom.

Ipak, crnogorske zastave koje su u dvorani „Morača“ na kratko bile okrenute naopako, ne znače kapitulaciju ni predaju, a još manje nepoštovanje državnih simbola, kao što navodi Borba.

Naime, na zapadnoj tribini u dvorani navijači su razvili zastavu velikih dimenzija koja je sastavljena od velikog broja manjih.

Kao što to obično biva zastava je raširena u trenutku kada je započelo intoniranje crnogorske himne. O tome svjedoči video snimak koji je podijeljen na fejsbuku, a na kojem se vidi da u trenutku podizanja velike zastave preko tribine, prvi red stoji okrenut naopako, a sve kako bi na kraju „šetalica“ koja ide preko tribine bila raširena pravilno.

O ovoj koreografiji svjedoče fotografije i snimci objavljeni na stranici Rukometnog saveza Crne Gore.

Osim neutemeljenih tvrdnji o vrijeđanju nacionalnih simbola putem okretanja zastava, Borba je crnogorske navijače pokušala da diskredituje navodima o podršci „ukrajinskim nacistima“.

„Na jednoj od tribina su razvili transparent na kojem su na skandalozan način povezali Cetinje i Mariupolj, nazivajući ih “gradovima herojima“. Da u glavama DPS komita duvaju snažne promaje, jasno je odavno, ali posebno od početka eskalacije sukoba u Ukrajini. Povezivati narodno-oslobodilačku borbu protiv fašizma i nacizma od 1941-1945 i ukrajinske neonaciste zabarakadirane u Mariupolju, zloglasni nacistički odred “Azov“, prepoznat po monstruoznim zločinima nad civilima, mogu sami otpadnici od Crne Gore i ovog naroda“, stoji u tekstu.

Ipak, navodi o podršci „ukrajinskim nacistima u Marijupolju“, stvar su lične percepcije ovoga portala. Ova proizvoljna tvrdnja svakako nema utemeljenje jer se upućena podrška od strane crnogorskih navijača ne odnosi na bilo kakve nacističke organizacije, već na grad Marijupolj na istoku Ukrajine koji je od početka invazije najžešće pogođen ruskim napadima, o čemu svjedoči veliki broj civilnih žrtava.

Sve navedene informacije jasno nas navode na zaključak da tekst Borbe koji su prenijeli portali Alo, Novosti i CGVijesti , obiluje tvrdnjama kojima se na manipulativan način pokušava skrenuti pažnja sa stvarnih činjenica, a sve u cilju diskreditacije crnogorskih navijača koji su od starta obilježeni kao „DPS Komite“.

U skladu sa navedenim pomenute tekstove ocjenili smo kao manipulisanje činjenicama.

 Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.


Edit: 18.3.2022.

Portal Novosti objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija. 

Edit: 21.7.2022.

Portal Alo objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article