Okrenute zastave u „Morači“ dio koreografije, a ne nepoštovanje državnih simbola

2230
rukomet-zastave-dezinformacija

Crnogorski rukometaši napravili su novi veliki uspjeh pobjedom nad selekcijom Grčke u „Morači“, obezbjedivši tako plasman na Svjetsko prvenstvo nakon 10 godina. Svojstveno navijačkom žaru, dvoranom su se vijorile zastave.

O istorijskoj pobjedi „lavova“ pisali su crnogorski, ali i mediji širom regiona.

Ipak, i u momentima najvećeg slavlja i euforije pojedini portali potrudili su se da bace sjenku na uspjeh crnogorskog sporta, iznoseći tako manipulativne tvrdnje kojima su doveli u vezu sport i politiku.

Naime, pišući o atmosferi u „Morači“ tokom duela Crne Gore i Grčke, pojedini mediji ukazali su na navodnu bruku navijača Crne Gore, nazivajući ih „DPS Komitama“.

Istu vijest prenio je portal CGVijesti, što su podijelili i na fejsbuku.

Srpski portali Alo i Novosti prenijeli su članak Borbe.

Pomenuti medij stavio je fokus na okrenute crnogorske zastave, ne pokušavajući da istraži razlog za to, već sasvim suprotno, praveći paralelu sa kapitulacijom i predajom.

Ipak, crnogorske zastave koje su u dvorani „Morača“ na kratko bile okrenute naopako, ne znače kapitulaciju ni predaju, a još manje nepoštovanje državnih simbola, kao što navodi Borba.

Naime, na zapadnoj tribini u dvorani navijači su razvili zastavu velikih dimenzija koja je sastavljena od velikog broja manjih.

Kao što to obično biva zastava je raširena u trenutku kada je započelo intoniranje crnogorske himne. O tome svjedoči video snimak koji je podijeljen na fejsbuku, a na kojem se vidi da u trenutku podizanja velike zastave preko tribine, prvi red stoji okrenut naopako, a sve kako bi na kraju „šetalica“ koja ide preko tribine bila raširena pravilno.

O ovoj koreografiji svjedoče fotografije i snimci objavljeni na stranici Rukometnog saveza Crne Gore.

Osim neutemeljenih tvrdnji o vrijeđanju nacionalnih simbola putem okretanja zastava, Borba je crnogorske navijače pokušala da diskredituje navodima o podršci „ukrajinskim nacistima“.

Ipak, navodi o podršci „ukrajinskim nacistima u Marijupolju“, stvar su lične percepcije ovoga portala. Ova proizvoljna tvrdnja svakako nema utemeljenje jer se upućena podrška od strane crnogorskih navijača ne odnosi na bilo kakve nacističke organizacije, već na grad Marijupolj na istoku Ukrajine koji je od početka invazije najžešće pogođen ruskim napadima, o čemu svjedoči veliki broj civilnih žrtava.

Sve navedene informacije jasno nas navode na zaključak da tekst Borbe koji su prenijeli portali Alo, Novosti i CGVijesti , obiluje tvrdnjama kojima se na manipulativan način pokušava skrenuti pažnja sa stvarnih činjenica, a sve u cilju diskreditacije crnogorskih navijača koji su od starta obilježeni kao „DPS Komite“.

U skladu sa navedenim pomenute tekstove ocjenili smo kao manipulisanje činjenicama.

 Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.


Edit: 18.3.2022.

Portal Novosti objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija. 

Edit: 21.7.2022.

Portal Alo objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article