Do sada smo navikli da se za gotovo sve probleme ovog svijeta optužuje Svjetski ekonomski forum u Davosu (SEF) i njegov šef, Klaus Švab. Dezinformatori koriste svaku priliku da se okome na njih, pa je jedan takav slučaj ophrvao Fejsbuk posljednjih dana.  

Više regionalnih medija objavilo je naslov, koji su pokupili korisnici društvenih mreža, a koji glasi: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ) 

SVETSKI EKONOMSKI FORUM POZIVA NA UKIDANJE IZBORA: „To je loše za demokratiju“

U tekstovima se, između ostalog navodi:

“Glavni savetnik Svetskog ekonomskog foruma (WEF) pozvao je na ukidanje izbora, tvrdeći da su oni „loši za demokratiju“.

„Saradnik na agendi“ WEF-a Adam Grant, koji takođe služi kao viši savetnik suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, insistira da bi „potpuno eliminisanje izbora“ obezbedilo da vlade i javne službe imaju „više integriteta“.

Komentari Granta, koji je takođe viši savetnik Ministarstva odbrane i Gugla, dolaze usred zabrinutosti da se predsednik demokrata Džo Bajden sprema da primeni nova ograničenja zbog Covid-a, pa čak da uvede i „klimatske blokade“.

SEF nije pozvao na ukidanje izbora. Adam Grant, popularni pisac i naučnik jeste iznio čudnu tezu o izborima u tekstu za Njujork tajms. On je rekao:

“Ali ako želimo da javna funkcija ima integritet, možda bi nam bilo bolje da u potpunosti eliminišemo izbore.

Ako mislite da to zvuči antidemokratski, razmislite ponovo…”

Njegova teza i nije sporna, odnosno – to je njegovo mišljenje. Sporan je pogrešan naslov. Grant je govorio u svoje ime za Njujork Tajms. Njegove veze sa SEF-om, Gejtsom i ostalima mogu se naći na njegovom sajtu, gdje piše:

“Adam je domaćin TED podkasta Re:Thinking i WorkLife, koji su preuzeti preko 65 miliona puta. Njegovi TED govori… imaju preko 30 miliona pregleda. Dobio je ovacije na TED-u i izabran je za omiljenog govornika publike na projektu Nantucket. Njegovi klijenti za govor i konsalting su Gugl, NBA, Bridgewater i Gejts fondacija. Piše o radu i psihologiji za New York Times, služio je u Odboru za inovacije u oblasti odbrane u Pentagonu, dobio je priznanje kao mladi globalni lider od strane Svjetskog ekonomskog foruma i pojavio se u seriji “Billions”.

Dakle, Grant nije glasnogovornik SEF-a, niti “glavni savetnik SEF-a”. Njegova bogata karijera podrazumijeva saradnju sa najbogatijim ljudima i kompanijama na svijetu, ali to svakako ne znači da se bilo koje njegovo mišljenje može uzeti kao zvaničan stav nekog od njih.

Sporne objave dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama i klikbejt.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article