Dok rat u Ukrajini traje, mnogi pomno prate dešavanja u Rusiji. Na društvenim mrežama, ali i u medijima, pojavili su se snimci na kojima se može vidjeti vojni konvoj koji se kreće ulicama nekog grada.  

Ako je vjerovati nekim od korisnika društvenih mreža, scenario (arhivirana objava ovdje) je apokaliptičan: 

Rusija prenosi nuklearno oružje širom zemlje. 
Rusija ne igra igrice. 
NATO-u i CIA-i…ne možete dobiti ovo. Molim te, predaj se. 

Ovako postavljena teza, djeluje kao da se Rusi spremaju za nuklearni napad. Međutim, po svemu sudeći, u pitanju je priprema za Dan pobjede, koji se tradicionalno u Moskvi održava devetog maja. Isti konvoj moguće je vidjeti u prilogu jednog ruskog medija. U članku naslovljenom “Ruska vojska počinje pripreme za Paradu pobjede na Crvenom trgu” koji prati video kaže se:  

“Ruska vojska je počela pripreme za Paradu pobjede na Crvenom trgu. Mehanizovana kolona autonomnih lansera Yars stigla je na poligon Alabino kod Moskve na obuku.  

Raketni sistemi dizajnirani za izvođenje nuklearnih udara krenuli su sa stalne tačke razmještanja u regionu Ivanovo. Trasa od 400 kilometara išla je duž transportnih ruta tri regiona, uključujući federalni autoput M7 i moskovski kružni put.  

Na trasi su vozači mehaničari tri autonomna lansera stajali radi rutinskih i kontrolnih pregleda velike opreme.” 

Dakle, prema pisanju ruskih medija, u pitanju je kretanje lansera koji mogu poslužiti za nuklearne udare, ali ovog puta idu u Moskvu, gdje će učestvovati u demonstraciji moći ruske vojske, kao što je to slučaj svake godine devetog maja. Tog dana se u glavnom ruskom gradu organizuje parada, uz razne rodove vojske. 

Ovom temom bavile su se iz kolege iz Snopes-a, koje su ukazale na sličan video koji je nastao prije dvije godine, kada su snimljeni praktično identični kadrovi lansera koji se kreću ka Moskvi, takođe neposredno pred Dan pobjede. Taj video dostupan je i na Jutjubu

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article